Tjin-A-Tsoi : ‘Financiën-minister moet vertellen wat er met middelen is gebeurd’

TjinNPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi vindt dat de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, moet vertellen wat er met de middelen is gebeurd en hoe het komt dat de monetaire reserves van de Staat zijn afgenomen. Dat moet ze doen ‘in plaats van aan te komen lopen met verhalen al zou er sprake zijn van ruis en dat er geen paniek hoeft te zijn in de gemeenschap, naar aanleiding van de daling van de monetaire reserves van de Staat’. ‘Onze vraag was namelijk of er wel sprake was van een daling van 13 % van de monetaire reserves en 13,2% van de goudvoorraden. De minister zegt dat er geen paniek hoeft te zijn. Daarmee bevestigt ze dat er wel sprake is van een daling en aan de andere kant vertelt ze dan weer dat er sprake is van ruis. Ruis, omdat het voor ons niet duidelijk is waarvoor het geld is gebruikt. En als de middelen zijn gebruik in de consumptieve sfeer, is er alle reden tot bezorgdheid. De minister moet komen vertellen wat er is gebeurd met de middelen’, aldus Tjin-A-Tsoi.
De NPS’er meent dat de minister de zaak alleen maar ingewikkelder wil maken, terwijl de oppositie alleen wil weten waarvoor het geld is gebruikt. Hij zegt dat ze verder heeft aangegeven dat er op dit ogenblik interventies worden gepleegd, omdat er een deviezenprobleem zou zijn en dat het ook nog om beleggingen gaat. ‘Dit is niet transparant, het is vreselijk onduidelijk, omdat de minister van alles hiermee kan bedoelen’, aldus de NPS-parlementariër. Hij zegt dat hij van de president verwacht dat hij antwoord komt geven in DNA. ‘Als de regering geen antwoord geeft op de vragen die zijn gesteld, betekent het dat de regering wat te verbergen heeft. Het is onze plicht naar de gemeenschap toe om de regering steeds erop te wijzen dat haar beleid niet transparant is’, aldus Tjin-A-Tsoi. De oppositie begrijpt niet wat de overheid met alle middelen heeft gedaan, ‘aangezien de inkomsten van de Staat juist zijn toegenomen vanaf het jaar 2010’. Hoewel de goudprijs is gaan dalen de afgelopen periode ligt, de prijs ervan nog steeds hoger dan voor 2010. In het jaar 2009 was de hoogste prijs van goud dichtbij USD 900, in 2010 tegen de USD 1.200. ‘Bovendien heeft de overheid meer inkomsten naar binnengehaald door de verhoging van de government take.’ Volgens de berekeningen van de oppositie heeft de regering geen reden om in een liquiditeitstekort te zitten. De oppositie vraagt aan de minister om hierop te antwoorden.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!