Bewoners Smalkalden in conflict met perceeleigenaar

De bewoners van Smalkalden in Para liggen overhoop met de nieuwe perceeleigenaar. De bewoners die generaties lang hebben gewerkt voor multinational Billiton die nu weg is uit Suriname, hebben jaren gewoond op een stuk terrein dat Billiton toebehoorde. Toen Billiton vertrok uit Suriname heeft ze het terrein overgedragen aan haar dochtermaatschappij Suralco, waarbij duidelijk is gezegd aan Suralco dat ze rekening moet houden met de ruim 130 gezinnen die op dit terrein wonen. Echter heeft Suralco het terrein voor een lage prijs verkocht aan de particulier NBBM NV, die nu op haar beurt de bewoners heeft aangeboden dat ze mogen blijven op de terreinen, echter moeten ze een prijs hiervoor betalen. De bewoners moeten nu Euro 12 per vierkante meter betalen aan de nieuwe eigenaar. Deze prijs vinden ze te hoog, aangezien er onder de bewoners vele gepensioneerden leven met een pensioen van SRD 500. Gisteren is er in Para een vergadering gehouden door de bewoners en de stichting Zedop, vertegenwoordiger van de NBBM NV, die als bemiddelaar optreedt. Megacombinatie parlementariër Ricardo Panka maakt ook deel uit van de stichting. NPS parlementariër Patrick Kensenhuis was ook aanwezig op de vergadering. Tijdens de vergadering hebben de bewoners laten weten dat ze absoluut geen Euro 12 per vierkante meter kunnen betalen voor hun percelen en dat ze tot de laatste adem niet mee zullen gaan. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Mario Watson dat ze een gesprek willen met de directeur van de NBBM NV en niet met de stichting. ‘Ik krijg elke maand SRD 500, hoe moet ik nou een aflossing doen, terwijl die SRD 500 niet eens genoeg is voor mijn huishouding. Wij hebben jarenlang gewerkt voor de Billiton maatschappij. Verdienen we dit? Wij kunnen de Euro 12 absoluut niet betalen’, aldus Watson. Hij zegt echter niet wat de ideale prijs zou zijn.
Panka zegt in een reactie dat de bewoners dankbaar moeten zijn dat de nieuwe eigenaar ze tegemoet komt. Volgens Panka hanteert de eigenaar niet eens een commerciële prijs, maar houdt rekening met de situatie van de bewoners. De bewoners zeggen echter dat de eigenaar het terrein heeft gekocht voor Euro 2 per vierkante meter en uit is op een woekerwinst. ‘De eigenaar wil niets anders dan investeren in dit gebied. Kijk hoe verwaarloosd dit gebied eruit ziet. De nieuwe eigenaar wil infrastructuur aanleggen en het gebied mooier maken’, zegt Panka. Hij zegt dat er indertijd mensen zijn geweest die zich grote stukken terreinen hebben toegeëigend en dus logisch de bedragen niet kunnen betalen. Volgens hem kunnen de mensen met een klein stuk terrein de prijs wel betalen. In een reactie zegt Kensenhuis beide groepen te begrijpen. Hij geeft Suralco de fout. Volgens de NPS- parlementariër zou Suralco het stuk terrein waarop de bewoners wonen, niet moeten hebben verkocht, maar hebben geschonken. De NPS-er zegt dat de beste oplossing in deze is dat de overheid dat bedrag betaalt welke de nieuwe eigenaar eist en de terreinen op huurbasis geeft aan de bewoners.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!