Robben bezorgt Bayern de Champions League

media_xll_1670083Arjen Robben heeft Bayern München zaterdag hoogstpersoonlijk aan de vijfde titel in de Champions League geholpen. De Groningse aanvaller maakte vlak voor tijd op een volgepakt Wembley de winnende treffer in de geheel Duitse finale tegen Borussia Dortmund: 2-1. Robben had eerder ook al de assist bij het eerste doelpunt van Bayern gegeven.
Beiden ploegen maakten er in Engeland een open strijd van. Zowel Bayern als Dortmund had eerder in het toernooi, net als in de eigen Bundesliga, al bewezen gemakkelijk het doel te kunnen vinden. Met name Dortmund kreeg in de beginfase kansen te over, ook al miste ‘BVB’ spelmaker Mario Götze vanwege een blessure. In het eerste kwart van de wedstrijd jaagde de ploeg van trainer Jürgen Klopp de tegenstander constant op, een strijdwijze die leek op de manier waarop de ploeg uit München zelf eerder in het toernooi Barcelona had weggespeeld.
De energieke speelwijze leverde Dortmund onder meer een goede kans op voor Jakub Blaszcykowski. Zijn schuiver kon door Bayern-doelman Manuel Neuer maar net met de voet naast getikt worden. Nadat Dortmund na een klein half uur was uitgeraasd, kwam Bayern beter in de wedstrijd. Het eerste gevaar kwam via Mario Mandzukic, wiens kopbal ternauwernood via de lat werd over getikt door Roman Weidenfeller. Ook Robben had daarna tot twee keer toe de openingstreffer op zijn schoen. Opnieuw stond de keeper van Dortmund, zij het de tweede keer onbewust, op de goede plek.
Was het duel voor rust al meer dan het aanzien waard, na rust ontbrandde de tweestrijd pas echt. Na een uur spelen resulteerde dat in de openingstreffer van Bayern. Robben zette voor en vond Mandzukic bij de tweede paal. De Kroaat tikte vervolgens simpel de 1-0 binnen. Die stand bleef niet lang staan. Bayern-verdediger Dante beging in het eigen strafschopgebied een domme overtreding op Marco Reus, waarna de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli de bal op de stip legde. Hij spaarde de Braziliaanse verdediger, door hem geen tweede gele kaart te geven. Ilkay Gündogan trapte vervolgens hard binnen vanaf 11 meter: 1-1.
Terwijl heel Wembley al rekening hield met een verlenging, sloeg Robben toe. Na een hakje van Franck Ribéry en een korte dribbel passeerde hij Weidenfeller met een kort tikje: 2-1.