Onverantwoordelijke sluiswachter laat Mariënburg onder water lopen

Ontverantwoordelijke sluiswachter laat Mari+-+nburg onder water lopenEen onverantwoordelijke sluiswachter van het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat eergisteren rond twee uur in de ochtend Mariënburg onder water is komen te liggen. De sluiswachter verzuimde de sluisdeuren dicht te doen toen het vloed werd. Dagblad Suriname ging gisterochtend ter plekke en trof de districtscommissaris van Commewijne Ingrid Karta-Bink, samen met de coördinator van regio-oost van het ministerie van Openbare Werken Oemar Jimidar, de PL parlementariër Ronny Tamsiran en andere medewerkers van het commissariaat en OW, daar aan.
De dc zegt dat ze gelijk na het bericht was gesneld naar de plaats des onheils. Ook NDP-parlementariër Jenny Warsodikromo oriënteerde zich meteen ter plekke. ‘Ik heb nooit varkens zien zwemmen in het water. We kwamen hier aan en het hele gebied was tot onze knieën onder water. Er zijn hier veel landbouwers en veetelers, die hebben ook enorme schade opgelopen’, zegt Karta-Bink woedend. Ze zegt dat uit onderzoek blijkt dat de sluiswachter aan iemand anders had gevraagd de sluis dicht te doen, echter heeft de tweede persoon verzuimd dat te doen.
De dc zegt dat er maatregelen zullen komen tegen de sluiswachter. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt een lokale boer dat hij zich lam schrok toen zijn perceel en zijn varkenshokken in een mum van tijd onder water liepen. Pas tegen achten was de situatie onder controle en is het water weer richting rivier gestroomd. ‘Gelukkig heb ik geen enkele schade. Er is niets gebeurd met de varkens. Ik heb wel ook wat landbouwgewassen geplant, maar dat in kleine mate. Voor de rest is alleen een drinkput nu vol met brakwater, dus dat kan ik niet meer gebruiken voor de varkens’, aldus de boer.
De districtscommissaris zegt dat sluiswachters tot in de puntjes goed zijn uitgerust om hun werk te doen. Toch blijken ze soms er met de pet naar te gooien. Een andere bewoonster zegt dat ze nu wilt verhuizen naar een andere plaats, omdat ze niet elke keer verrast wilt worden met water in haar huis. Ze zegt dat ze vroeg in de ochtend haar huishoudapparaten in veiligheid had gebracht. Jimidar zegt dat hij reeds eerder heeft gezegd dat sluiswachters er met de pet naar gooien en dat het ministerie ook maatregelen heeft getroffen om hard op te treden tegen de sluiswachters, die hun werk niet serieus nemen. Hij zegt dat elke sluiswachter een belangrijke taak heeft en ervoor moet zorgen dat de gemeenschap beschermd is tegen de rivier.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!