Nationale judo teamkampioenschappen 2013

De Surinaamse Judo Federatie (SJF) organiseert op zondag 26 mei de nationale teamkampioenschappen. De laatste keer dat er in teamverband werd gestreden was in 2008. Sinds 2010 heeft de SJF gemeend om middels de instelling van een wedstrijdcommissie meer structuur te geven aan haar wedstrijdactiviteiten. Zo heeft de wedstrijdcommissie onder andere tot taak het wedstrijd jaarprogramma te maken en de wedstrijden te organiseren. In de voorgaande jaren zijn de teamkampioenschappen niet georganiseerd omdat er niet voldoende inschrijvingen waren. De focus werd toen gezet op de individuele kampioenschappen.
Maar judo is ook een teamsport. Bij de teamkampioenschappen komen groepen tegen elkaar uit. Een volledig team bestaat uit 5 vechters van 5 verschillende gewichtsklassen. Een school kan meerdere teams hebben; hoe meer leden een school heeft, hoe meer teams er gevormd kunnen worden. Zo zullen er junioren- en seniorenteams gevormd worden van Judoclub Jigoro Kano, Stichting Tatami, Awaroe Wape, Jigo Tai en Christoforus Internaat. Een team is pas winnaar wanneer zij meer wedstrijden dan een andere heeft gewonnen. Indien meerdere teams hetzelfde aantal gewonnen wedstrijden heeft, zal de onderlinge puntenscore de doorslag geven.
Bij teamwedstrijden worden de leden van een team gestimuleerd om elkaar te ondersteunen en zo wordt er aan teambuilding gewerkt. Uiteindelijk wil elk team als winnaar uit de bus komen. Indien een lid van een team uitvalt door bv een blessure, mag een ander lid van hetzelfde team invallen voor de geblesseerde collega. Zo ontstaat er een groepscohesie. Dit is voornamelijk ook van belang wanneer er aan buitenlandse toernooien wordt geparticipeerd en de groep meestal klein is. De judokas hebben elkaar dan nodig om gemotiveerd te blijven; de mentale ondersteuning is in zulke gevallen heel belangrijk. De wedstrijden starten om 10.00u en worden gehouden in de luchtige sporthal van Indra Maju aan de Bonistraat. De officiële weging vindt dezelfde dag plaats, en wel van 08.30 tot 09.30.

error: Kopiëren mag niet!