Grote delen Para onder water

Grote delen Para onder waterDe cassaveaanplant waaraan boeren een jaar lang in Para hebben gewerkt, is door de hevige neerslag van de afgelopen periode voor een groot deel verloren gegaan. De cassavetelers hun harde werk is hierdoor teniet gedaan. Dat zegt NPS-parlementariër Patrick Kensenhuis in gesprek met Dagblad Suriname. ‘De cassavetelers hebben enorm veel schade opgelopen door wateroverlast. Het Rijsdijk-gebied waar overwegend landbouwers en veetelers wonen, is nu helemaal onder water. Mensen zijn geëvacueerd. En dit alles komt doordat er sprake is van een slechte waterhuishouding’, zegt Kensenhuis. ‘Niet alleen Rijsdijk is onder water, ook plantage Vier Kinderen ondergaat hetzelfde lot. Deze mensen zijn nu ondergebracht op een andere plantage. Ze moeten daar blijven tot het water weer wegtrekt.’ Kensenhuis zegt dat de schade in Para zowel economische als emotioneel heel groot is. ‘Het is gewoon verschrikkelijk.’ Volgens de NPS-parlementariër zal dit jaar in ieder geval niets terecht komen van alle voornemens met betrekking tot de cassave-industrie daar de oogst voor een groot deel is mislukt. ‘De eerste levering was gepland voor de maand juli. Men heeft zeker zeven tot acht maanden keihard gewerkt aan de aanplant en nu is men alles kwijt. Planten is een risico dat weten we allemaal, maar de mensen zijn nu alles kwijt. Ze krijgen niets ervoor terug. Ze hebben totaal geen inkomsten meer, terwijl ze hebben gewerkt. De mensen hebben dit jaar totaal geen cassave’, aldus Kensenhuis.
De NPS’er zegt dat de acties van de districtscommissaris van Para, Jerry Miranda, om Para geheel te ontwateren, in ieder geval zijn mislukt. ‘Dat alles heeft niet mogen baten. In principe zou Rijsdijk op dit ogenblik niet onder water moeten zijn, omdat hier ontwaterd zou moeten zijn. Er was een heel afwateringsplan gemaakt en men zou in dit gebied moeten zijn begonnen. Als je nu langs rijdt, zie je dat de Makakreek en de Grankreek totaal verstopt zijn, terwijl men zegt dat hier werkzaamheden zijn verricht. Waar zijn de werkzaamheden verricht? Het water stroomt niet naar de Saramaccarivier. Waar is er gewerkt? Men heeft zodanig gewerkt dat we nog steeds onder water zitten’, aldus Kensenhuis.
Het DNA-lid meent dat het ministerie van Openbare Werken niet genoeg deskundigheid in huis heeft om de totale infrastructuur van het hele land goed aan te pakken. Bij aanvang van de DNA-vergadering kondigde DNA-voorzitter Jennifer Simons aan dat vandaag DNA-delegaties een bezoek zullen brengen aan gebieden die onder water zijn komen te liggen. Bij aanvang van de vergadering waren alle parlementariërs erover eens om landelijk te zorgen voor een goed systeem, waardoor de burgers behoed blijven van alle wateroverlast.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!