Santokhi: “De terrorist is next to your house”

Parlementariër en ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi waarschuwt dat er niet ervan uitgegaan moet worden dat terroristen niet actief zijn in Suriname. Zoals hij aangeeft, hebben terroristische organisaties netwerken in verschillende landen en het kan best wel dat in Suriname slapende kernen zijn gehuisvest of kernen die zorgen voor financiering. “De tijd en omstandigheden bepalen als die kern actief wordt. De terrorist is next to your house”, zegt Santokhi.
Het is volgens de VHP-parlementariër van eminent belang dat met de Wereld Antiterrorismedag, op 21 mei, er stil wordt gestaan bij het feit dat zowel op staatsniveau als samenlevingsniveau de bewustwording over terrorisme op gang wordt gebracht. Het gebrek aan besef onder de samenleving is enorm groot, want mensen gaan ervan uit dat terrorisme ver van huis is. “Alle incidenten laten ons zien dat het heel dichtbij is. Amerika is opgeschrikt met het incident Boston. We hoeven geen terrorisme te hebben zoals in Boston, maar in Suriname zouden er financieringscellen via stichtingen of religieuze organisaties, narco-terrorisme of slapende kernen actief kunnen zijn.”
De ex-minister van Justitie en Politie vindt het een unicum dat zowel de regering onder leiding van Venetiaan als Bouterse heeft gewerkt aan wetten die internationaal terrorisme strafbaar stellen. Daarnaast zijn er ook trainingen voor professionals verzorgd over terrorisme. “De samenleving moet ook in voldoende mate voorgelicht worden, want als een cel van terrorisme actief is onder de samenleving, zal de samenleving dat eerst moeten ontdekken. Ze moeten daarom de karakteristieken van een terroristenorganisatie kennen”, aldus Santokhi. De Wereld Antiterrorismedag is in het leven geroepen om stil te staan bij de gevolgen van terrorisme in de wereld.
 

error: Kopiëren mag niet!