Nu de regering andermaal heeft besloten om de beschikking van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) in te trekken, betekent dit dat deze organisatie geen gelden meer mag innen bij muziekgebruikers in Suriname. ‘Ik hoop dat minister Belfort rekening heeft gehouden met wat zijn voorganger is overkomen’, merkt de jurist Anoeschka Debipersad op. Vorig jaar besloot Martin Misiedjan, de toenmalige minister van Justitie en Politie, om de beschikking in te trekken. Sasur stapte als reactie naar de rechter en kreeg haar gelijk. De motivering uit de beschikking werd niet steekhoudend geacht. De intrekking van een beschikking is wel mogelijk, maar dient gebaseerd te zijn op een wettelijke grondslag, vond de rechter.
Debipersad zegt dat zij geen kennis draagt van de nieuwe intrekkingsbeschikking. ‘Ik hoop dat de minister rekening heeft gehouden met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.’ De vorige beschikking sneuvelde bij de rechter in kort geding, omdat deze de toetsstenen van deugdelijke motivering en rechtszekerheid niet kon doorstaan. ‘Het risico is groot dat de regering andermaal in een klucht verzeild raakt. Deze slepende kwestie heeft ons geleerd dat de Staat met de verleende beschikking in haar maag zit en niet in staat is deze succesvol te herroepen. Ook zien we dat de rechterlijke macht enigszins voorbij gaat aan de maatschappelijke realiteit’, zegt Debipersad.
Volgens de jurist zullen de reeds geïnde gelden niet worden terugbetaald. ‘Ik weet niet welke overeenkomsten Sasur met muziekgebruikers heeft gesloten, maar als ik het goed begrijp, bekent de voorman van Sasur dat hij onder de armoedegrens leeft. Ook al is hij niet privé aansprakelijk voor de handelingen van de stichting, het is een notoir feit dat alle geïnde gelden inmiddels een andere bestemming hebben gekregen. Ik vraag me af hoe men de beschikking heeft kunnen verlenen aan zo iemand. Blijkbaar gelden voor de overheid geen antecedenten en solvabiliteitseis’, betoogt de advocaat.