Meeste hypertensiepatiënten niet bewust van aandoening

Meer dan 50% van de mensen met een te hoge bloeddruk is zich niet bewust van de aandoening. Daarom is de Wereld Hypertensie Liga (WHL), een overkoepelende Canadese organisatie van 95 nationale stichtingen en organisaties op dit gebied, in 2005 gestart met een wereldwijde bewustwordingscampagne en wordt jaarlijks op 17 mei Wereld Hypertensie Dag herdacht.
Ook in Suriname gaat deze dag niet ongemerkt voorbij. Het nierdialysecentrum Diapura te Tamansarie houdt in verband hiermee een open dag. Alle bezoekers mogen gratis hun bloeddruk en bloedsuiker laten meten. Volgens Business Unit Manager Monique Lim A Po wil het nierdialysecentrum hiermee een aanzet geven voor een betere bewustwording over de gevaren van hoge bloeddruk.
Thans lijden ruim één miljard mensen aan hypertensie. Ongeveer één op de acht mensen tussen de 20 en 65 jaar heeft last van hoge bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Uit een Amerikaans onderzoek (DASH-studie1) blijkt dat voeding rijk aan groenten, fruit en (magere) zuivelproducten, de bloeddruk aanzienlijk kunnen verlagen.
Enkele factoren die kunnen bijdragen tot een verhoogde bloeddruk zijn overmatig zoutgebruik, overmatig alcoholgebruik, roken, ernstig overgewicht en stress. Belangrijke risicofactoren die voor chronische hypertensie kunnen zorgen, zijn langdurige stress in privé- en/of werkomstandigheden, te weinig ontspanning, te weinig beweging, overgewicht, roken en langdurig en overmatig alcoholgebruik.
Meestal krijgen hypertensiepatiënten medicijnen om de bloeddruk te controleren. In de praktijk blijkt echter dat niet alle patiënten op tijd hun medicijnen innemen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is deze therapieontrouw een typisch probleem van patiënten met een chronische ziekte. Ook meldt de WHO dat slechts 50% van de chronische zieke patiënten in de ontwikkelde landen hun behandeling correct volgt. Daar is hoge bloeddruk ook geen uitzondering.
Het is om die reden dat Diapura heeft besloten om tijdens de open dag niet alleen de bezoekers van informatie te voorzien, maar ook familie en verzorgers van de dialysepatiënten speciaal op hen toegespitste informatie te verstrekken. Een deel van de dialysepatiënten is daar beland vanwege een slecht gereguleerde bloeddruk. Ook blijkt een deel niet altijd op tijd of regelmatig de voorgeschreven medicijnen in te nemen. ‘Familie en verzorgers kunnen een belangrijke rol spelen in het op tijd doen innemen van de medicijnen’, zegt Lim A Po.

error: Kopiëren mag niet!