Ivanovic schenkt Chelsea Europa League in blessuretijd

Ivanovic schenkt Chelsea Europa League in blessuretijdChelsea heeft na de Champions League ook de Europa League gewonnen. De Londenaren wonnen de finale in de Amsterdam Arena van Benfica door een laat doelpunt van Branislav Ivanovic: 1-2. De finalevloek van Benfica houdt daardoor aan. De Portugezen verloren zes van hun laatste acht Europese finales. De ploeg van Jorge Jesus deed zichzelf ernstig tekort door voor rust geen afstand van Chelsea te nemen. Na een aantrekkelijke tweede helft beet de ploeg in het stof: 1-2. Net als tegen FC Porto kreeg Benfica in blessuretijd een dreun van jewelste. Bij de bookmakers was Champions League-houder Chelsea de grote favoriet voor de eindzege. Aan de openingsfase van de eerste helft viel dat niet af te zien. Benfica trapte het gaspedaal in en blufte de Londenaren volledig af. Het belangrijkste wat er aan de indrukwekkende eerste vijftien minuten ontbrak was een Benfica-treffer. Kansen waren er voldoende. Onder meer Rodrigo miste een opgelegde kans door over de bal heen te maaien. De Chelsea-fans zullen in die fase hun adem in hebben gehouden, want de ploeg van Rafael Benitez werd ondersteboven gespeeld. The Blues slaagden er langzaam maar zeker in de aanvalsgolven van Benfica in bedwang te houden. Zelf gokten de Engelsen vooral op de counter, wat de amusementswaarde niet ten goede kwam. Chelsea kreeg voor rust één grote kans. Routinier en aanvoerder Frank Lampard loste een zwabberschot dat met hangen en wurgen werd gekeerd door Artur. Voor wat betreft de Nederlandse inbreng was het wachten op een mogelijke invalbeurt van Ola John (Benfica) en Nathan Aké (Chelsea). Beide spelers begonnen op de bank, waardoor scheidsrechter Björn Kuipers aanvankelijk de enige Nederlander op het veld was. Hij probeerde de wedstrijd, net zoals vorige maand bij PSV-Ajax, te managen. Dat houdt in: veel praten en zo min mogelijk kaarten trekken. Zijn beslissingen waren over het algemeen te billijken. Pas na rust werd Kuipers echt op de proef gesteld. De emoties liepen op en er kwamen, voor Kuipers, lastige momenten. Benfica schoot net als in de eerste helft uit de startblokken, maar kwam dit keer niet verder dan een halve kans voor Rodrigo en een afgekeurde treffer van spits Oscar Cardozo. Dat gebeurde wegens buitenspel en was goed beoordeeld door ‘Team Kuipers’. Chelsea bleef gokken op de omschakeling en dat wierp, tegen het wedstrijdbeeld in, zijn vruchten af. Een pass van achteruit werd handig meegenomen door de eenzame spits Fernando Torres, waarna hij de sterke Luisao op fysieke kracht aftroefde. Als kers op de taart omspeelde hij doelman Artur en schoof de Spanjaard de bal in het net; een prachtige spitsengoal: 0-1. Na 65 minuten mocht John eindelijk het veld in. Van de emotionele Jorge Jesus moest hij een groot deel van de linkerflank bekleden. Hij stond nog geen twee minuten in het veld of landgenoot Kuipers gaf Benfica een strafschop. Chelsea-verdediger César Azpilicueta toucheerde de bal met zijn zwaaiende arm. Benfica-spits Cardozo liet de bijna 16.000 Portugese fans ontploffen van vreugde: 1-1. In de slotfase ging het alsnog mis voor Benfica. Lampard loste vlak voor tijd nog een schot dat op de lat spatte. In de blessuretijd kopte Ivanovic een hoekschop van Juan Mata langs doelman Artur. Daardoor wint Chelsea na de Champions League ook de Europa League.

error: Kopiëren mag niet!