Fête de la Cuisine groot succes

De eerste editie van het culinaire festival Fête de la Cuisine in Suriname is zaterdagavond afgesloten met een Grand Gala Diner in restaurant Baka Foto. Een groep van vier buitenlandse top-koks en 4 buitenlandse journalisten heeft gedurende een week kennis gemaakt met de gastvrijheid en de schoonheid van Suriname. Op het programma stonden een workshop te Bergendal waarbij de koks kennis en ervaring hebben uitgewisseld met 18 Surinaamse chefs, waaronder het voltallige Suriname Culinary Team, een Midfestdiner van drie gangen in Hotel Wyndham Garden en het afsluitende Grand Gala Diner waarbij een vijf gangen menu werd gepresenteerd inclusief cocktails en entertainment. Tevens hebben de koks en journalisten bezoeken gebracht aan meerdere Surinaamse restaurants, is er een dag genoten van het binnenland door een bezoek aan Kinini Resort aan de Boven Surinamerivier, is er een dolfijnentocht gemaakt, een historische stadswandeling door Paramaribo en was er een proeverij van verschillende rums bij de SAB.
“Ik heb genoten van Suriname” verteld de Franse meester chefkok Jean Jacques Menanteau “alle verschillende ingrediënten die hier zijn, de producten uit het regenwoud, de geuren, de smaken. Deze trip is een echte inspiratiebron.” De meegereisde journalisten roemen de hartelijkheid en de gastvrijheid van de Surinaamse bevolking en de prachtige natuur van Suriname. Het Fête de la Cuisine heeft Suriname media aandacht gebracht in buitenlande kranten, tijdschrijften en een aantal horecavakbladen. Diverse Surinaamse hotels en restaurants en Surinam Airways hebben optimaal meegewerkt om deze eerste aflevering van Fête de la Cuisine tot een succes te maken. Het festival is zeven jaar geleden ontstaan op Sint Maarten als een initiatief van Henri Brookson, destijds de plaatsvervangend gevolmachtigde Minister van de Antillen. Op Sint Maarten wordt het festival dit jaar voor de achtste keer georganiseerd en is het uitgegroeid tot een evenement waar veel bezoekers op af komen. De heer Brookson, in Suriname aanwezig als adviseur en gast van de organisatie, steekt zijn enthousiasme over Suriname niet onder stoelen of banken. “Wanneer ik zie met hoeveel enthousiasme men hier in Suriname aan de slag is gegaan en ik kijk naar de participatie van het bedrijfsleven, de bezoekers van de diners en de positieve reacties van de koks en de buitenlandse pers dan heeft het Fête de la Cuisine mij heel aangenaam verrast. Dit evenement heeft alles in zich om uit te groeien tot een jaarlijks terugkerend festijn wat een grote impact voor Suriname kan hebben.” De opbrengsten van het Fête de la Cuisine zijn bestemd voor de kinderhuizen Mariahoeve en Odoneti en voor de senior burgers van de Stichting Kibri Mi. De initiatiefnemers van het Festival, Joan en Paul Nolet zullen in een later stadium de 3 stichtingen bedenken uit de opbrengsten van het Festival.

error: Kopiëren mag niet!