Wel sprake van zorgwekkende schaarste aan USD dollars

Wel sprake van zorgwekkende schaarste aan USD dollarsEr is wel degelijk een schaarste van USD dollars op de valutamarkt. Dit blijkt uit een gesprek met directeuren van banken en cambio-houders. Deze bronnen willen niet openlijk in de media treden uit angst voor sancties vanuit de Centrale Bank van Suriname. De bronnen melden dat de schaarste zorgwekkend is. Alleen importeurs mogen USD opkopen, terwijl het publiek dat niet kan. Enkele klanten van banken die maandelijks transacties moeten doen voor studerende kinderen in het buitenland, melden de redactie dat ze niet eens de normale transacties voor hun kinderen kunnen doen en zijn woedend. Ze vragen waarom de governor van de CBvS, Gilmore Hoefdraad, beweert dat er geen tekort is aan valuta op de markt, terwijl dat wel zo is. Ze vragen de moederbank om met de juiste informatie te komen en consumenten niet te misleiden.
In een vraaggesprek met Dagblad Suriname bevestigt de voorzitter van de vaste DNA-commissies Staatsuitgaven en Staatsfinanciën, Rabin Parmessar, dat er werkelijk sprake is van een schaarste aan Amerikaanse dollars. Echter bevindt Suriname nog niet in een gevarenzone en hoeft men hierover niet dramatisch te doen, stelt hij. ‘Toevallig heb ik gisteren een onderhoud gehad met een bankdirecteur en hou ik voeling van wat er op de markt gebeurt.’ De NDP-parlementariër zegt verder dat de banken voor het publiek eerst de nodige berekeningen maakt, voordat het valuta wordt verstrekt. De minister van Financiën, Adelien Wijnerman, en de monetaire autoriteiten zouden echter wel de garantie hebben gegeven aan importeurs dat ze kunnen beschikken over deze valutasoort volgens Parmessar. Hij zegt dat er wordt gewerkt aan het normaliseren van het proces.
Het tekort aan valuta zou volgens Parmessar normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Hij zegt dat hij niet uitsluit dat ‘kwaadwilligen’ en ‘anationalisten’ bewust trachten bepaalde situaties in het land te creëren. Hij blijft evenwel onduidelijk als hem wordt gevraagd op welke manier dit gedaan kan worden. ‘We doorzien elke situatie en kennen onze verantwoordelijkheid.’
Op de vraag of de schaarste is ontstaan door de onverantwoordelijke uitgaven van de Staat, zegt Parmessar dat er hiervan geen sprake is en dat eerst bewezen moet worden of er wel sprake is van onverantwoordelijke uitgaven. Op de opmerking dat de Staat wel een suppletoire begroting heeft ingediend van ruim SRD 80 miljoen, zegt de NDP’er dat dit niets te maken heeft met onverantwoordelijke uitgaven, maar ‘met zaken in goede banen leiden’.
Over de oorzaak van het tekort, namelijk deze tijd van het jaar, zeggen bronnen in de ondernemerswereld dat het een fabel is wat Parmessar vertelt. ‘In 2011 en 2012 kenden we geen tekort aan Amerikaanse dollars. Integendeel sprak de overheid van een prudent beleid en hoefden ondernemers niet te vrezen voor een schaarste. Het heeft wel degelijk gelegen aan de verkwistende uitgaven van de Staat. Ik ben alleen bang dat de koers gaat fluctueren’, aldus een ondernemer.
Het persbericht van de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, al zou er genoeg valuta aanwezig zijn in het land, stuurt de ondernemer ook naar het rijk der fabelen. Hij zegt dat de governor van de Centrale Bank van Suriname en de minister met misleidende informatie naar buiten komen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!