Girjasing: ‘President moet minister Justitie onder controle houden’

VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing vindt dat president Desi Bouterse de minister van Justitie en Politie, Eduard Belfort, onder controle moet houden, zodat deze zijn beleid aanpast op basis van evenwichtigheid. Dit zegt de VHP-parlementariër naar aanleiding van de steeds terugkerende projecten van Belfort die gericht zijn op resocialisatiebeleid en niet op slachtofferbeleid. Girjasing zegt dat het niet slecht is dat de minister zich richt op het resocialisatiebeleid, maar de minister zou ook moeten kijken naar slachtoffers ‘die door dezelfde daders, die de minister vrijlaat, zijn gemaakt’. ‘Belfort heeft bewezen zich alleen zorgen te maken over zijn achterban net zoals elk ander Abop- ministerie. Zijn beleid is niet gericht op Surinamers.’
‘Ten eerste gaat hij al in de fout door te stellen dat een parlementariër van Commewijne niet naar Wanica mag gaan om een slachtoffer te bezoeken’, zegt de VHP’er. ‘Ik ben een lid van DNA en ik mag me zorgen maken over elk gebied in Suriname. Het is juist de minister die zich alleen druk maakt om zijn eigen mensen en zijn achterban. Kijk maar hoe hij zijn vrienden bijzondere benoemingen heeft gegeven. Kijk maar hoe hij zijn vriend een bedrag van ruim USD 50.000 uitbetaalt voor zogenaamde overurengelden. Deze minister is alleen met zijn achterban bezig’, stelt Girjasing. Het DNA-lid zegt dat Belfort al voor onrust heeft gezorgd bij de pa-ambtenaren. Ook slachtofferhulp functioneert helemaal niet, terwijl tijdens het bewind van ex-minister Chandrikapersad Santokhi slachtoffers tot het einde toe zouden zijn begeleid. ‘De minister richt zich alleen op moordenaars en verkrachters en vergeet dat deze zelfde moordenaars en verkrachters voor veel ellende hebben gezorgd in het leven van onschuldigen. Hij blijft maar praten, terwijl zijn output niets voorstelt’, zegt Girjasing geïrriteerd. De VHP-topper vindt dat de minister doet alsof hij problemen aanpakt.
Girjasing meent ook dat de minister niet in staat is op te treden tegen de taxichauffeurs van Albina. Evenmin zou de minister controle hebben op Stolkertsijver, terwijl in Nickerie wel goed controle wordt gevoerd. ‘Hij is gewoon niet in staat om op te treden tegen zijn eigen mensen die in de fout gaan’, zegt Girjasing. De VHP-parlementariër vindt dat alleen de president de minister op een juist spoor kan brengen en ervoor kan zorgen dat meer ellende achterwege blijft. Volgens Girjasing prikt het beleid van de minister verschillende groeperingen in Suriname en kan dit leiden tot ernstige situaties in het land. ‘Het lijkt alsof de ene over de andere wil gaan heersen en dit alles komt door een ondemocratisch kiesstelsel’, besluit Girjasing. De parlementariër vindt dat president Bouterse moet optreden ‘voor het te laat wordt’. Dagblad Suriname trachtte een reactie te krijgen van minister Belfort, echter nam hij de telefoon niet op.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!