Vonnis heeft geen consequenties op dr-functie

‘Als het vonnis niets zegt over zijn functie, dan heeft de rechterlijke veroordeling van de  25-jarige Suradj Jogi, districtsraadslid (dr-lid) van Saramacca, geen consequenties op zijn dr-status’, zegt advocaat Stanley Marica desgevraagd aan Dagblad Suriname. Jogi is vanwege mishandeling veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. De openbare aanklager, Shanta Mahadew, eiste een straf van 6 maanden geheel voorwaardelijk. In zijn laatste woord betuigde Jogi spijt. Kantonrechter Albert Ramnewash besloot mede hierdoor het vonnis te verzachten naar 3 maanden voorwaardelijk. ‘Als de rechter hem niet verbiedt de functie verder te vervullen, dan is er niets aan de hand’, zegt de advocaat. Anders wordt het als een volksvertegenwoordiger voor langer dan 6 maanden wordt gevonnist en de vergaderingen niet kan bijwonen. De wet vermeldt namelijk dat personen hun status als districtsraadslid verliezen als zij  langer dan 6 maanden aaneensluitend verstek laten gaan bij districtsraadvergaderingen. De praktijk leert dat dit wel gebeurt. Lothar Boksteen van het Centraal Hoofdstembureau zegt desgevraagd dat de procedure dan wordt ingezet om de eerstvolgende op de lijst te benoemen.

error: Kopiëren mag niet!