Groot deel Surinaamse bevolking lijdt aan overgewicht

Naar schatting 60 – 70% van de Surinaamse bevolking lijdt aan overgewicht. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen worden steeds zwaarder, stelt diëtiste Jennifer Plein vast. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar het ministerie van Volksgezondheid doet op dit moment een grootschalig onderzoek naar de gezondheidssituatie van de Surinaamse bevolking. Plein kan op grond van haar praktijkervaring reeds concluderen dat het merendeel van het Surinaamse volk te zwaar is. “Er vindt wel een positieve verschuiving plaats als het gaat om gezonde voeding”, stelt ze vast. Er is meer bewustwording over goede voeding in relatie tot overgewicht. Ook is er een groeiende trend van bedrijven, die diëtisten inschakelen om hun personeel bewust te maken van het belang van goede voeding en een gezonde leefstijl. “Maar waar ik uiteindelijk naar toe wil, is dat bedrijven beseffen dat de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid mede bij hen ligt. Producenten en importeurs zouden moeten kijken hoe ze hun producten lekker én gezond aan de man kunnen brengen”, zegt Plein. “Met een kleine aanpassing in het recept en de grondstoffen kom je al heel ver.”
Ook de portiegrootte is volgens haar nog een aandachtspunt en daar kunnen producenten ook rekening mee houden. Als producten, die nu in te grote hoeveelheden worden aangeboden, over een lengte van tijd in steeds kleinere hoeveelheden aan de man worden gebracht, dan ervaren de mensen deze verandering ook als minder erg. Hetzelfde geldt voor het verminderen van zout in de voeding. Dat moet gefaseerd worden teruggebracht. Echter blijkt in de praktijk dat mensen te snel willen afvallen of hun zoutconsumptie gelijk met de helft terug willen brengen. En daarmee is gelijk een andere oorzaak aangegeven van overgewicht. Want volgens Plein denken mensen in zwart-wittermen als het gaat om gewichtsverlies. “Vaak willen mensen in één keer heel veel gewicht verliezen. Dan gaan ze rigoureus dieet houden en dat houden ze niet vol. Ze raken gedesillusioneerd en laten het dan helemaal zitten.”
Beter is het om alles in fasen te doen. “Niet direct de helft van je gebruikelijke portie willen eten, maar gewoon een beetje minder. Een opleiding duurt toch ook vier jaren? Daar haal je ook niet ineens je diploma, dus waarom zou je in één keer zoveel willen afvallen? Het is een proces waar je jezelf de tijd voor moet gunnen.”

error: Kopiëren mag niet!