Galibi voert zelf projecten uit

kiDe gemeenschap van Galibi ziet graag dat een vijftal projecten nog voor het eind van dit jaar gerealiseerd is. Deze mening vertolkte dorpshoofd Ramses Kajoeramari van Langamankondre in Christiaankondre. Kajoeramari bracht naar voren, dat de projekten uitgevoerd worden door lokale krachten met medewerking van nationale en internationale expertise. Het waterproject wordt ondersteund door deskundigheid uit België. Deze ondersteuning is in het kader van de stedenband tussen de Belgische kuststad Koksijde en Galibi. Er werd een overeenkomst getekend tussen deze ‘gemeentes’ in 2008 op het gebied van bestuurlijke organisatie, toerisme, visserij, jeugdbeleid, energie- en waterbeleid, werelderfgoed en milieu.
Het filtersysteem van het water is een donatie van de gemeente van Awala/Yalimapo in Frans-Guyana. Momenteel werkt men aan de bouw van de watertoren met technici van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland kwam in met financiën. Een ander project dat aan het afronden is, is de onderwijzerswoning. De Belgen zijn de financiers van bouwmaterialen. Het Rooms Katholieke Bijzonder Onderwijs (RKBO) neemt de arbeidskosten voor zijn rekening. Het dorp bekostigt het transport van materialen. De plaatselijke school komt in met drank en eten tijdens een gezamenlijke activiteit van dorpelingen aan het gebouw. Plaatselijke bouwvakkers voeren de werkzaamheden uit.
De twee projekten moeten voor eind mei opgeleverd worden. De Belgische donateurs gaan tegen die tijd in Suriname zijn en brengen een bezoek aan het dorp. In dezelfde maand wordt een begin gemaakt met het sportcomplex in het dorp. Deze wordt gefinancierd door het Staatsolie Sportfonds. Het projectdossier was ingediend door een lokale stichting. Het doel is het bevorderen van de totale sportontwikkeling in de dorpen Langamankondre en Christiaankondre in het kader van de algehele dorpsontwikkeling. De andere twee projecten die een aanvang zullen maken midden dit jaar, zijn de elektrische voorziening van het dorp en er komen nog twee nieuwe onderwijzerswoningen bij. Het huidige elektrische net is aan vervanging toe. De bedrading is van 40 jaren terug. Tijdens de storm van vorig jaar had het net veel te lijden van het natuurgeweld.

error: Kopiëren mag niet!