Brodeloos geworden ATM-medewerkers zien af van rechtszaak

De zes ATM-medewerkers die aangezegd zijn om thuis te blijven sedert het aantreden van minister Miskin, zien af van een rechtszaak. De medewerkers werkten onder een studentenregeling teneinde hun stageperiode af te ronden. Na het behalen van hun bul aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus), mochten de studenten blijven werken. Minister Ginmardo Kromosoeto, die de portefeuille van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) onder zich kreeg, werd geconfronteerd met deze situatie. De ex-minister beloofde orde op zaken te stellen, maar werd gereshuffeld naar het Ministerie van RGB. Het probleem kwam op het bord van de huidige minister van ATM, Michael Miskin. Er is nog steeds niets bewerkstelligd voor deze groep medewerkers die zonder inkomen zit.
Onder deze groep medewerkers zit het ontheven hoofd van de Arbeidsinspectie niet. Samie Ramjiawan beaamt zelf in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij om politieke redenen is ontheven uit zijn functie. Ten aanzien van de groep weggestuurde medewerkers wist Ramjiawan het volgende te onthullen. Hij gaf te kennen dat hij zich enorm heeft ingezet voor drie medewerkers van het Juridisch Bureau van de Arbeidsinspectie. Nu zij weggestuurd zijn, rust er een enorme werkdruk op de overgebleven medewerkers van het Juridisch Bureau. Hij had zelf in een schrijven het probleem aangekaart bij ex-minister Kromosoeto. De ex-minister beloofde er werk van te zullen maken. De drie medewerkers wilden op eigen verzoek weg toen zaken te lang duurden. Als bevestiging dat hun zaken in orde werd gemaakt, kregen de drie medewerkers een badge met als vervaldatum maart 2015. Tijdens een jaarafsluitingsbijeenkomst beloofde Kromosoeto spijkers met koppen te slaan. Kort geleden kregen de medewerkers stank voor dank en werden de laan uitgestuurd.
 
Ramjiawan zei verder dat hij een jurist gereed heeft voor deze medewerkers om een rechtszaak te beginnen, maar de medewerkers gaan kennelijk zich berusten in hun lot. Na een jaar kan er helaas geen vordering aanhangig worden gemaakt tegen de Staat Suriname. De kans dat de medewerkers de zaak gaan winnen, is groot. De overeenkomst met de groep medewerkers is steeds stilzwijgend met een jaar verlengd. ‘De toezegging van de ex-minister van ATM en hun badge die pas in maart 2015 verjaart, zijn goede aanknopingspunten voor toewijzing van de eis’, vindt Ramjiawan. Hij vindt het jammer dat enkele rotte appels rondlopen op Arbeidsinspectie, terwijl onmisbare krachten niet eens bedankt worden, maar aangezegd worden om weg te blijven. Ramjiawan benadrukt nogmaals dat Arbeidsinspectie een autonoom instituut is, maar er wordt partijpolitiek bedreven. Medewerkers die veel op hun kerfstok hebben, hebben in ruil voor geen tuchtstrafoplegging hun steun betuigt aan het huidige waarnemend hoofd van de Arbeidsinspectie. Het ex-hoofd wacht de uitkomst van zijn kortgedingzaak af en heeft inmiddels een klacht gedeponeerd bij het ILO in Geneve.

error: Kopiëren mag niet!