1 mei boodschap ATM-minister

Op 1 mei vieren wij in Suriname en in nog vele andere landen over de wereld, de Dag van de Arbeid oftewel Arbeidersdag, een internationale dag welke door strijd van de werkende klasse voor lotsverbetering tot stand is gekomen en waaraan de invoering van een achturige werkdag ter grondslag heeft gelegen. Deze achturige werkdag heeft gezorgd voor een evenredige etmaalverdeling en verruiming dan wel verkorten daarvan zal een weloverwogen besluit moeten zijn. Traditioneel is het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) belast met arbeidsaangelegenheden zoals, arbeidsverhoudingen, arbeidsbescherming en arbeidsmarktvraagstukken. Teneinde goede Arbeidsverhoudingen te waarborgen, is het van belang dat de werkarmen van het ministerie goed zijn bemenst en adequaat zijn uitgerust met o.a. wetgeving om naar behoren te kunnen functioneren. Thans zijn vanuit die optiek enkele wetsproducten in behandeling in het Arbeidsadviescollege, en wel in een afrondende fase, die dit jaar nog aan de Raad van Ministers voor verdere behandeling zullen worden aangeboden. Tot een van deze wetsproducten behoort de conceptwet “Minimumloon”, waarmee de regering invulling wenst te geven aan het ontvangen van een menswaardig loon voor geleverde arbeid. In dit kader moet ook gedacht worden aan het Decent Work Programma van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), dat beoogt: menswaardige arbeid onder menswaardige omstandigheden voor elke werknemer. Dit moet mede resulteren in loon voor een menswaardig bestaan.
Ook de problematiek met betrekking tot de ‘contractors’ heeft de nodige aandacht van het ministerie. In dat kader is de conceptwet betreffende het Ter Beschikkingstellen van Arbeidskrachten door Intermediairs thans ter bespreking in het Arbeids Adviescollege (AAC). Deze conceptwet behandelt het reguleren van het uitzendwezen in Suriname. Ook in het concept Nieuw Burgerlijk Wetboek zijn er bepalingen opgenomen die verder de situatie met betrekking tot ‘contractarbeid’ op het juiste spoor moeten brengen, zodat voor deze groep werknemers meer zekerheden worden ingebouwd.
Als lid van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zal Suriname ook dit jaar weer vertegenwoordigd zijn op de Internationale Arbeidsconferentie (ILC), waar op wereldniveau verder van gedachten zal worden gewisseld om arbeidsverhoudingen zo menswaardig mogelijk te doen geschieden. Hierbij zal Suriname worden vertegenwoordigd door een tripartiete samenstelling, t.w. vertegenwoordigers van het ministerie van ATM,  een vertegenwoordiger  van het bedrijfsleven en een vertegenwoordiger van de vakbeweging.
Het tot stand brengen van wetgeving om arbeiders te verzekeren van goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden brengt met zich mee dat er ook een goede controle op de naleving van die wetten zal moeten zijn. De Arbeidsinspectie, die wettelijk belast is met het toezicht op de naleving van de wettelijke bepalingen met betrekking tot arbeidsaangelegenheden, zal verder versterkt worden door het aantrekken van kader en door het opzetten van de nodige trainingen om bedoeld kader te voorzien van ‘tools’ om de toezichthoudende taak naar behoren te kunnen uitvoeren. Het is van belang om in verband met de “Dag van de Arbeid” ook even stil te staan bij de ontwikkelingen die zich voordoen op onze arbeidsmarkt. In dit kader mag ik u informeren dat de werkgelegenheid zich reeds geruime tijd positief ontwikkelt; er is sprake van groei van het aantal arbeidsplaatsen, toename van het aantal werkzame personen en ten aanzien van de werkloosheid kan worden opgemerkt dat deze binnen beheersbare proporties is. Deze positieve ontwikkelingen zijn voornamelijk ingegeven door de gunstige economische omstandigheden en stijgende economische bedrijvigheid in ons land. Het ministerie van ATM zal zich blijven inzetten om werknemers en werkgevers optimaal te ondersteunen in het creëren van menswaardig werk onder menswaardige omstandigheden en roept op tot solidariteit onder werkers, werkgevers en hun respectieve organisaties, zodat de werkende klasse als een sterke factor in de ontwikkeling van Suriname weerstand kan bieden aan ontwikkelingen die van buitenaf, op ons afkomen.

error: Kopiëren mag niet!