Nazaten Helstone willen woongebied Berg en Dal terug

Nazaten Helstone willen woongebied Berg en Dal terugDe sterfdag van Nicodemus Johannes Helstone is eergisteren, 24 april, aanleiding geweest voor de Stichting Plantage Berg en Dal, onder leiding van voorzitter Kenneth Koningverdrag, om bij het monument  op het Kerkplein hulde te brengen aan de in 1927 overleden musicus. De Energiebedrijven Suriname heeft dit plein geadopteerd en is momenteel bezig dit te restaureren en verfraaien. Een van de nazaten van plantage Berg en Dal, de geboorteplaats van de musicus, Henk Herrenberg zegt dat het aan de gehele Surinaamse samenleving ligt om de nagedachtenis van Helstone levend te houden. Voor nu is het Theater Thalia, waar Helstone zijn eerste concert beleefde die binnenkort een uitvoering heeft met werken van hem. Maar het monument staat er niet zomaar, zegt hij.
Op het plein was de strijd tegen Kersten het gesprek. De nazaten menen dat hen onrecht is aangedaan door het bedrijf. Zij zullen daarom de strijd oppakken om het leefgebied van Plantage Berg en Dal terug te krijgen. Het in 2001 en 2007 aangespannen en verloren kort geding, waarin de rechter Kersten in het gelijk stelde, lijkt hen niet daarvan te weerhouden. Het voorstel van de rechter om het leefgebied terug te geven aan de nazaten is daarom niet door Kersten uitgevoerd. Wij nemen ook de EBG kwalijk in deze, zegt Koningverdrag. Onze voorouders stelden veel vertrouwen in de kerk die dat vertrouwen heeft beschaamd. Herrenberg voegt eraan toe dat er gesjoemeld is met de grondpapieren.  Voor 1 juli 2013 wil de stichting het leefgebied terugkrijgen om 150 jaar Emancipatie daar te kunnen vieren.  Vijf jaren geleden is hen de toegang tot het gebied ontzegd door Kersten. De uitspraak in de bodemprocedure kan nog enkele jaren op zich laten wachten. De hoop is gevestigd op president Desi Bouterse om een oplossing te brengen in dit geschil.

error: Kopiëren mag niet!