Spetterende opening KBF Commewijne

IMG_5801De Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname heeft haar tenten opgeslagen in het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Het KBF vindt daar plaats tot en met vrijdag 26 april, 8 uur ’s avonds.
Op woensdag 24 april werd het festival feestelijk geopend door mevrouw Kitty Ameerali in aanwezigheid van regeringsfunctionarissen, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en vooral veel kinderen en ouders uit Commewijne.
Daaraan vooraf ging een aantal interviews, door de jeugdige MC’sJarod Nok en ChaneOrmskerkmetBorger Breeveld, bestuurslid van de Stichting Kinderboekenfestival, de DC van Commewijne mevrouw Ingrid Karta-Bink, de schrijfster van het jaar SoecyGummels, de boekhandelaar en standhouder Frits Terborg, namens de donateurs Gerard Alberga, directeur van het Openlucht Museum Fort Nieuw Amsterdam en de voorzitter van de Stichting Kinderboekenfestival Sigmund Proeve.
Daarna volgde een prachtige kindermusical, geschreven en geproduceerd door Sandra Purperhart, waarin in het tijdsbestek van een half uur niet alleen de geschiedenis van Commewijne passeerde maar ook alle bijzonderheden van het district op vrolijke en vlotte wijze aan het publiek werden gepresenteerd.
Het werd een wervelende show met veel zang en dans door grote en kleine leerlingen van O.S. Nieuw Amsterdam die allemaal zonder uitzondering met trots en enthousiasme hun district hebben gepresenteerd. De musical was zo succesvol en het publiek zo enthousiast dat de organisatie van het KBF heeft besloten de musical op vrijdagmiddag 26 april te herhalenter afsluiting van het KBF.
Voor die tijd zullen nog duizenden schoolkinderen het festival bezoeken. In zo’n 40 stands vinden verschillende activiteiten plaats die allemaal gericht zijn op leesbevordering. Het KBF heeft voor het derde achtereenvolgende jaar als thema ‘welzijn’. Op verschillende manieren zijn de kinderen bezig met het thema: met zang, drama, rappen, dans en actief muziek beoefenen, met luisteren en lezen en tekenen en handenarbeid, kortom op allerlei manieren wordt door de kinderen met het thema gewerkt. De boekenstand biedt boeken aan tegen actieprijzen.
Er zijn gastoptredens uit binnen- en buitenland. Dank zij de Nederlandse Taalunie is naar KBF Commewijne gehaald de auteur Peter Vervloed. Verder zijn Vanessa Paulina uit Aruba, Pita Parole uit Nederland, Lisa Freudenthal uit Duitsland en Peter Lammerts van Stichting Mondiall uit Nederland, op dit festival. Ook Hilly Arduin, schrijfster van Het Beloofde Boek, Gerard Maynard en vele andere boekliefhebbers zijn actief op het KBF, evenals Jerrel Pinas die speciaal komt voorlezen uit een van zijn boeken uit de Jack en Mia-reeks. In de stands zijn verder de studenten van de Openbare Nijverheidsschool en vele andere vrijwilligers actief.
De organisatie is zoals altijd in handen van Stichting Projekten. Het Kinderboekenfestival Paramaribo vindt plaats van 27 mei t/m 1 juni a.s. op het KKF-terrein.

error: Kopiëren mag niet!