Kabinet president koopt 75 voertuigen voor ruim SRD 8 miljoen

Het kabinet van de president heeft voor ruim SRD 8 miljoen aan voertuigen gekocht in de periode februari tot juni 2012. Alle voertuigen zijn gekocht zonder dat het kabinet en het ministerie van Binnenlandse Zaken openbare aanbestedingen hebben gehouden. Dat blijkt uit stukken waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen. In één van de missives staat de reden van de afwijking: “In verband met de aanschaf van een 65-tal voertuigen ten behoeve van het Kabinet van de President van de Republiek Suriname wordt afgeweken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding”. De levering voor een totaal bedrag van SRD 5.418.407,50 wordt gegund aan de firma Yokohama Trading NV. Op een ander missive staat eveneens aangegeven dat bij de aankoop van 10 voertuigen van diverse merken ten behoeve van het kabinet van de president tot een totaal bedrag van SRD 2.262.700 wordt afgeweken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding. Beide missives zijn ondertekend door de vicepresident van Suriname, Robert Ameerali.
De aankopen zijn gegaan via het ministerie van Binnenlandse Zaken. In een reactie zegt oppositielid en VHP-parlementariër uit Saramacca, Mahinder Jogi, dat door deze aankopen de regering wederom heeft bewezen hoe ze met financiën stoeit. ‘Dit is verschrikkelijk. Het gaat om 75 auto’s voor ongeveer USD 2 miljoen. Bovendien is dan ook nog afgeweken van een openbare aanbesteding. Natuurlijk mag je afwijken van de regels, maar dan moet je ook nog motiveren waarom je afwijkt van de regels’, aldus Jogi. Hij vraagt zich af welk belang achter deze aankopen staat. De aankoop van 75 voertuigen voor zulke grote bedragen noemt de parlementariër een grove verspilling van staatsmiddelen. Hij vraagt zich ook af waarom slechts een bepaalde ondernemer in aanmerking is gekomen om de voertuigen te leveren. ‘Wat doe je met 75 voertuigen? Terwijl andere sectoren niet worden uitbetaald, zit de regering hier op hoog nivo met geld te strooien voor eigen belangen. Ziekenhuizen klagen, bushouders klagen, landbouwers klagen en de Staat koopt auto’s’, aldus Jogi.
De VHP-parlementariër zegt verder dat president Desi Bouterse wederom heeft bewezen dat hij een falend beleid voert en dat hij bevestigt dat het land kampt met financiële problemen. ‘En dan zie je dat de coalitie de lippen stijf houdt’, aldus Jogi.
NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi schaart zich achter de mening van Jogi en zegt dat het hem niet verbaast dat de regering vandaag een probleem met financiële middelen heeft. ‘Het zijn de onnodige uitgaven van de regering welke hebben gemaakt dat de regering vandaag in problemen zit’, aldus Tjin-A-Tsoi. Hij zegt dat de coalitie ook de taak op zich heeft om controle te voeren op de overheid zodat de staatsmiddelen niet zomaar worden uitgegeven. ‘De regering moet haar beleid ombuigen en komen met een productief beleid voor een beter Suriname’, aldus de NPS’er.

error: Kopiëren mag niet!