Zes maanden voorwaardelijke straf voor politieman

De politie-instructeur B.N., uitgeroepen tot een van de besten uit de groep van de BAD-training, gehouden op 6 oktober 2009, is veroordeeld wegens dood door schuld. Kantonrechter Dinesh Sewratan motiveerde bij het vonnis dat de staat ook debet is aan het ongeluk. De magistraat gaf aan dat de verdachte samen met nog enkele collega politiemannen een scène hadden opgezet. In de scène zouden twee vuurwapengevaarlijke criminelen betrokken zijn, waarbij de politie bij aankomst moest optreden. Er zou dan over en weer worden geschoten.
Er werd een break genomen, waarbij B.N. in werkelijkheid moest uitrukken voor een andere dienstverplichting. Bij die gelegenheid had hij de patroonhouder weer in zijn wapen geplaatst. Toen hij terugkeerde, was de scène bijna al begonnen. Men zocht naar participanten die vrijwillig wilden meedoen bij deze scène. B.N. gaf zich op om de rol van de vuurwapengevaarlijke dader te vervullen. Het slachtoffer Regillio Promes was een van de politiemannen die moest optreden tegen de daders.
Er werd een pro-wagen ingezet om de scène uit te voeren. De politiemannen stapten uit de wagen. B.N. loste bij die gelegenheid, zoals afgesproken in de scene, gericht op het hoofd van Promes. Tot ieders verbazing werd Promes werkelijk getroffen door de kogel en hij zeeg neer. ‘Wat heb ik gedaan, dit had ik niet gedacht’, waren de woorden van B.N. Gedurende het proces heeft hij zich ook psychisch laten begeleiden. De rechter hield met alle zaken rekening. Promes overleefde het geval niet.
De openbare aanklager, Duncan Nanhoe, had eerder een strafvoorstel van 12 maanden gedaan. De officier achtte dood door schuld bewezen.
Advocaat Benito Pick had twee verweren opgeworpen. Hij verzocht de kantonrechter om zijn cliënt van de gehele tenlastelegging vrij te spreken.  De magistraat gaf aan dat door onachtzaam optreden c.q. zonder veiligheidsmaatregelen Promes het leven heeft gelaten. Door het schot was het hersenweefsel verbrijzeld. De rechter gaf aan dat voorafgaande aan de uitvoering van de training de veiligheid moest worden gewaarborgd. De magistraat achtte zoals geëist dood door schuld bewezen. Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met alle omstandigheden, mede gelet op het feit dat dat de staat ook debet is. De kantonrechter legde B.N. geen 12 maanden, maar een voorwaardelijke straf op van 6 maanden.
 

error: Kopiëren mag niet!