‘Participatie gouddeals kans voor kennisvergaring en knowhow’

goudDe NDP-parlementariër Amzad Abdoel zegt dat bij de behandeling van de gouddeals het ten eerste zeer belangrijk is om na te trekken wat het vertrekpunt was en waar men naar toe wil. Maar belangrijker nog acht hij om na te gaan wat de regering heeft kunnen halen uit de Iamgold goudovereenkomst en/of het wel past binnen de ontwikkelingsvisie van Suriname.
“Als wij kijken naar ons vertrekpunt dan zien wij dat wij bij de vorige deal wij een 5% passieve participatie hadden, geen zeggenschap of controle op operaties, investeringen en boekhouding. Overall had Suriname aan directe inkomsten 45%.”
De parlementariër geeft aan dat in het Ontwikkelingsplan 2012 – 2016 het duidelijk staat aangegeven dat de regering de mijnbouwsector (niet-duurzame sector) versneld wil ontwikkelen om zodoende duurzame sectoren te kunnen ontwikkelen. In dit kader is het volgens de parlementariër noodzakelijk dat wij met de multinationals samenwerken. Abdoel geeft aan dat hoezeer zij het ook gewild hadden, het opstarten van een 100% Surinaams goudbedrijf op dit moment niet mogelijk zou zijn, omdat Suriname simpelweg de knowhow en het kapitaal niet heeft.
‘De bewuste keuze om actief te participeren binnen de gouddeals is voor Suriname een gouden kans om niet alleen knowhow en kennis te vergaren, maar ook behoorlijk wat deviezen te verdienen’, meent Abdoel. ‘Wij zijn ervan bewust dat deze gouddeals voor de komende decennia voor een belangrijk, zo niet het belangrijkste deel van de staatsinkomsten zullen zorgen.’
‘Wij hebben het helemaal niet slecht gedaan met de gouddeals’, zegt Abdoel. De Staat zal volgens hem nu via een op te richten nv voor 30% participeren in de uitbreidingsactiviteiten. Dit zal dan onder een vennootschap onder firma (vof) bedrijfsstructuur plaatsvinden, waarbij Suriname in de kapitaal- en operationele kosten (naar de participatie) zal moeten delen. “Wij krijgen 30% van het goud dat uit de raffinaderij komt. Dit, naast de 36% aan belasting en royalty’s.”
‘Binnen de rvc, die uit 6 leden zal bestaan, zien wij dat wij ook kunnen participeren met 2 leden’, zegt Abdoel. ‘De regering heeft toegang tot besluiten die genomen zullen worden ten aanzien van de bedrijfsvoering en heeft recht op accountantscontrole. Met de nieuwe overeenkomst wordt er ook behoorlijk aandacht besteed aan het milieu, omdat de regering recht heeft op een verplicht milieuonderzoek (ESIA). Overall zullen met de nieuwe overeenkomst de inkomens van de Staat nu aan directe inkomsten stijgen van 45% naar 60%.’
‘Verder heeft de regering volledig duidelijkheid gebracht en is ze meegegaan met een aantal voorstellen gedaan door het parlement’, vindt Abdoel. Deze zijn o.a. voorstellen ten aanzien van de area of mutual interest, de 12-urige werkdag en de management fee. De NDP- topper zegt dat naar aanleiding van ‘al deze voordelen’ en gezien het feit dat hij geloof heeft in een actieve participatie, hij voor heeft gestemd.
De schommeling en daling van de goudprijs op de wereldmarkt zouden Abdoel zorgen baren. ‘Door de jaren heen hebben wij gezien dat de goudprijs ons nooit in de steek heeft gelaten. Schommelend is het aldoor gestegen. De prijs van goud is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren m.n. de vraag en het aanbod, de ontwikkeling van de US dollar, institutionele kopers, hervormingen binnen de EU en de ontwikkelingen binnen de BRICS-landen.’ Abdoel meent dat wanneer de prijs tot US $1.000 zal dalen, het staatbedrijf op breakeven zal draaien en daaronder op verlies. Maar dat ziet hij nog lang niet gebeuren. Ondanks zijn zorgen is hij hoopvol gestemd en zegt hij dat een verlies binnen de bedrijfsvoering in deze overeenkomst nog niet betekent dat de Staat Suriname geen inkomsten zal hebben.

error: Kopiëren mag niet!