Milieutraining in Albina

MILIEUTRAINING IN ALBINAVertegenwoordigers van dorpsbesturen, gewapende machten, organisaties, scholen en horeca hebben afgelopen vrijdag een eendaagse milieutraining gevolgd in het Nucleus centrum van Albina. Valerie van den Bussche, een milieudeskundige van de gemeente De Panne in België, verzorgde deze training. De deskundige ging breedvoerig in wat een schoon milieu betekent voor een gebied. Zij raadde aan om een goede stortplaats te maken die de grond niet verontreinigt na enkele jaren. Ook moet de gemeenschap bewust gemaakt worden van de gevaren van het zwerfvuil. In haar gemeente, de Nieuwpoort, ziet men geen vuilcontainers en ook geen zwerfafval, zei ze. Dit betekent dat de toeristen alle vuil in hun rugzakken doen, die ze weer terugbrengen naar elders voor een vuilbak. Indien je je vuil niet in de containers doet, krijg je een boete opgelegd door de gemeente
De deskundige praatte ook over een natuurbeloning om van vuil iets nuttigs te maken. Een sprekend voorbeeld, dat plastic afval dodelijk kan zijn, was de aanspoeling van een potvis vorig jaar in Europa. Na een gedegen onderzoek werd in de maag van de potvis 170 kilogram aan plasticafval gevonden. Geconcludeerd was dat door de enorme troep haar voedsel niet meer verteerbaar was, met het gevolg de dood. Van den Bussche haalde verder aan dat toeristen op een schoonmilieu afkomen. In de 25 jaren dat ze milieudeskundige is, heeft ze verschillende projecten ontwikkeld. Er zijn ook projecten die in Frankrijk uitgevoerd worden, waaronder ‘Grand Sites’. Deze zijn gebieden die beheerd worden volgens de principes van duurzaam en verantwoord toerisme.
De projecten hebben twee belangrijke doelstellingen, namelijk het behouden van de eigenheid en het bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling van het gebied. In haar woonstreek is ook een project ontwikkeld die 70.000 toeristen per jaar aantrekt. Op deze wijze hoopt het project zoveel mogelijk mensen de natuur te leren ontdekken, waarderen en er ook zorg voor te dragen. In Albina doen enkele scholen mee aan het verzamelen van petflessen die verder gestuurd worden naar een organisatie in Paramaribo. Hiervoor krijgt de school een beloning. Na afloop van de training mochten de participanten vragen stellen. De deskundige zei dat ze middelen zal zoeken voor het oplossen van het milieuvraagstuk. Van den Bussche was met haar zoontje op vakantie in Suriname en hoopt met deze training haar kennis en ervaringen te delen met anderen zonder financiële verplichtingen.

error: Kopiëren mag niet!