‘Late sluiters zullen eerst gewaarschuwd worden’

Per 3 mei zal de politie samen met bestuursambtenaren van het districtscommissariaat optreden tegen winkels die hun deuren na 23.00 uur sluiten. In samenspraak met de Vereniging van Winkeliers (VvW), de politie, de regionale vertegenwoordigers en het commissariaat is besloten om erop toe te zien dat winkels niet later dan de wettelijk vastgestelde tijd van 23.00 uur hun deuren sluiten. De controle zal gedaan worden door de politie en bestuursambtenaren. Volgens Raymond Hasnoe, secretaris van de VvW, zal men niet direct overgaan tot harde maatregelen. ‘Op een vergadering met de verschillende actoren is besloten om de eerste en tweede keer de winkeliers te waarschuwen. Als men de wet toch overtreedt, zal men overgaan tot hardere maatregelen. Intrekken van vergunning en daarbij behorende boetes kunnen volgen’, zegt Hasnoe. De controle zal landelijk plaatsvinden, maar gestart zal worden in Groot-Paramaribo.
Volgens Hasnoe is het winkeliersveld blij met deze maatregel. ‘Ze vinden dat als alle winkels samen om 23.00 uur sluiten, de concurrentie er dan ook niet is. Veel supermarkten, vooral de kleine, gaan tot laat open, omdat de concurrentie enorm groot is. De concurrentie vindt plaats doordat er teveel winkels op korte afstand zijn. Verder kunnen de kleine supermarkten het niet bolwerken tegen de grotere winkels. Nadat de grote supermarkten tegen half tien sluiten, proberen de kleine winkeliers nog wat te verkopen’, vertelt Hasnoe. ‘De Chinese winkeliers zeggen dat als iedereen tegelijk sluit, ze geen probleem hebben dat de sluitingstijd zelfs op 21.00 uur gebracht wordt’, zegt de secretaris van de VvW.
Een ander punt dat de politie, dc en VvW besproken hebben, is dat van het vuil voor de winkels. Hasnoe vertelt dat de winkeliers hun vuil nu in grotere tonnen plaatsen en beter verpakken voor de ophaal. ‘Maar het probleem is dat burgers ook hun huisvuil voor de winkels deponeren. En dat doen ze de avond voor de ophaal, waardoor honden het in de avonduren de zakken scheuren en een troep van maken. De volgende ochtend lijkt het alsof het vuil van de winkel is. Dat gebeurt bij heel veel winkels in de stad’, zegt Hasnoe. De burgers doen dit omdat de winkels naast de gebruikelijke ophaaldagen (2x per week) ook eigen pick-ups inhuren voor vuilophaal. Hierdoor zijn ook de huishoudens hun vuil kwijt. Maar doordat ze een dag eerder het vuil zetten, ontstaan er problemen.’ Hasnoe zegt dat de dc op de hoogte is van dit probleem en zal samen met de dr- en rr-leden meer sociale controle uitgeoefend worden op dit stuk.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!