Inbrekers horen een jaar zonder aftrek tegen zich eisen

Sjaam B. en Adjiet H. hoorden elk een straf van een jaar tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigt door Reshmi Rathipal, achtte diefstal middels braak wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste tegen elk een straf van een jaar zonder aftrek. Dit wil zeggen dat indien de verdachten conform de eis worden veroordeeld zij een jaar moeten uitzitten zonder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. De officier nam de verklaring van de benadeelde Ashwien als bewijs mee. Uit zijn verklaring blijkt dat op bewuste dag van de inbraak hij twee Guyanese jongens bij zijn inrit zag. Zij vroegen naar een zeker heer Djaitsingh. Bijkans een half uur daarna ging Ashwien uit huis. Toen hij terugkeerde, zag hij de mensen uit zijn woning rennen. Uit de woning waren geld, sieraden, ID-kaarten en rijbewijzen meegenomen. Een man die op dat moment aan het trimmen was, zag een van de verdachten op straat. De verklaring van de verdachten bij de politie geeft aan dat een van de jongemannen op de uitkijk stond, terwijl de andere bezig was in de woning. Bij de politie hebben de verdachten de tijdspanne exact aangegeven. De benadeelde was echt wel na een half uurtje terug.
Advocaat Lilawatie Punwasi betoogde dat het dossier vol zit met twijfels. Zij kwam niet tot het wettig en overtuigend bewijs en vond ook dat er geen sprake is van bezitsconstructie. De raadsvrouw achtte de verklaring van de getuige die bezig was te trimmen ongeloofwaardig. Volgens de raadsvrouw zijn er vingerafdrukken aangetroffen echter zonder resultaat. Zij gaf aan dat de verdachten het feit steevast ontkennen. Bovendien zijn er heel wat twijfels aanwezig en er is geen sprake van rechtsreeks bewijs. De raadsvrouw verzocht de magistraat om beide verdachten vrij te willen spreken.
De verdachte Adjiet H. verzocht de rechter om hem voorlopig in vrijheid te stellen. In zijn laatste woord smeekte hij de rechter om hem naar huis te sturen. Hij zou niets afweten van de inbraak.
Op 10 mei doet de rechter uitspraak. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!