‘DOE wordt bij verkiezingen van 2015 de grote verrassing’

IF‘DOE wordt bij de verkiezingen van 2015 de grote verrassing.’ Dat zei DOE-voorzitter Carl Breeveld gisteren op een persconferentie waarbij het nieuwe hoofdbestuur werd voorgesteld aan de aanwezige media. Breeveld die inging op de huidige politieke situatie in het land, zei gisteren dat er door het partijcongres nog geen besluit is genomen of DOE alleen of in combinatie aan de verkiezingen van 2015 zal deelnemen. ‘Maar niets wordt uitgesloten. Belangrijk is dat wij deel zullen uitmaken van de eerstvolgende regering.’ De DOE-voorzitter haalde aan dat bij de laatst gehouden opiniepeiling opnieuw duidelijk werd dat DOE zich in de juiste richting ontwikkelt. ‘De stembusuitslagen in 2015 zullen dit bevestigen.’ Op een vraag van Dagblad Suriname hoeveel zetels de partij denkt te behalen in 2015, zei Breeveld dat zijn partij tenminste 10 zetels waard is.
Breeveld heeft gisteren het beleid van de partij voor de komende vijf jaar bekendgemaakt. Het gaat om het blijven ontwikkelen van gelijke kansen voor een ieder. Achterstanden vooral in het binnenland en districten zullen worden weggewerkt. In dit kader is de partij bezig met groepen in verschillende delen van het land. Andere punten zijn gelijke toegang tot ontwikkeling, welvaart en welzijn, nieuw inspirerend en vooral integer leiderschap voor structurele hervormingen, het stellen van democratische normen en waarden boven het eigenbelang, groepsbelang en partijbelang en het stimuleren van de mede Srananman om medeverantwoordelijkheid te dragen voor elkaar opdat wij samen onze potenties kunnen realiseren.
De partij schenkt ook aandacht aan economische groei met name door het stimuleren van de private sector. DOE vindt dat startende kleine ondernemers in Suriname onvoldoende middelen ter beschikking hebben om een bedrijf te kunnen opzetten. ‘Het is belangrijk dat de banken in ons land gemakkelijker kapitaal beschikbaar stellen aan vooral jonge startende ondernemers. Bij gebrek aan venture capital (durfkapitaal) en starterskredieten zal de ondernemingszin alsook groei van de werkgelegenheid niet optimaal gestimuleerd worden.’ DOE wil daarom deze doelgroep nog meer stimuleren en begeleiden en helpen met op maat gesneden adviezen naast trainingen. DOE zal zich ook inzetten voor het stimuleren van productievriendelijke omgevingen en voortdurend overleg tussen alle sociale partners voeren. ‘Positief is het competitiveness forum dat onder de vp functioneert.’
Onderwijs blijft voor DOE een belangrijk speerpunt waarbij zij op het standpunt blijft dat 20% van de begroting naar Onderwijs moet. Bejaarden en mensen met een beperking zullen ook in het beleid voor de komende vijf jaar belangrijk blijven door het ondersteunen van hun programma’s en projecten. ‘Surinamers overal ter wereld zijn noodzakelijk om samen te werken aan de vooruitgang van Suriname.’ Nieuwe ontwikkelingen in de partij zijn het opzetten van een sterke vrouwenvleugel evenals een sterke jongerenvleugel en ondersteuning door middel van trainingen van jonge ondernemers.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!