Area of interest grootste zorgpunt gouddeals

Area of mutual interest van Iamgold (straal 45km)
Area of mutual interest van Iamgold (straal 45km)
GOUDDEAL IAMGOLD AANGENOMEN MET 30 STEMMEN
De area of interest bij beide goudovereenkomsten is de grootste zorgpunt van de oppositie. Gisteren tijdens de voortzetting van de behandeling van beide overeenkomsten uitte ex-president/NPS-parlementariër Ronald Venetiaan zijn zorgen hierover in het parlement. Echter gaf DNA voorzitter Jennifer Geerlings-Simons hem niet de gelegenheid hierover breedvoerig in te gaan. In een interview met Dagblad Suriname zegt Venetiaan dat de regering nog steeds niet begrijpt dat de Johan Adolf Pengel Luchthaven zomaar kan worden weggegeven als area of interest aan de buitenlanders. ‘’In ieder geval heeft de oppositie haar beschikking gekregen over een celos kaart. Het is duidelijk dat de ongerustheid niet alleen van mijn kant komt, maar ook van anderen, maar het schijnt dat men nog steeds niet begrijpt dat je onze airport in de area of interest niet aan buitenlanders beschikbaar kan stellen. Een groot aantal dorpsgemeenschappen wordt nu in de area of interest gebracht en aangegeven. De woongebieden zullen voor tientallen jaren gegijzeld worden’, aldus Venetiaan. Hij zegt dat de overheid samen met de maatschappij een voorkeurspositie krijgt en dat de dorpsgemeenschappen niet meer kunnen doen wat ze willen. Enkele woongebieden die onder de area of interest vallen zijn Cabenda Dorp, Mata, Bigi Poika, Nieuw Jacob Kondre, Redi Doti, Republiek en Pierre Kondre. Ook een deel van het stuwmeer komt onder de area of interest te staan en Venetiaan vraagt zich af wat de bedoeling is van deze overlappingen. Hij zegt dat de regering goed moet kijken naar de area of interest voor ze overgaat tot het nemen van beslissingen. ‘’De overheid zou er goed aan doen om de kwestie van area of interest uit beide overeenkomsten weg te halen’. De ex-president zegt verder dat de regering als goede bestuurder van Suriname dit het beste kan doen en hier in de plaats aanvullende exploratiegebieden kan geven aan de multinationals indien nodig. In een reactie zegt NDP parlementariër Andre Misiekaba dat er onnodig zorgen wordt gemaakt over de area of interest. Volgens hem heeft minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wel gezorgd voor de nodige wetswijzigingen die ervoor moeten zorgen dat het leefklimaat van de gebieden wel intact blijven.

error: Kopiëren mag niet!