Vp ontkent abnormale aanbesteding sociaal zekerheidstelsel

Vicepresident Robert Ameerali ontkent dat er sprake is van een aanbesteding die buiten de orde is in het geval van de kwestie van het sociaal zekerheidstelsel. Gisteren moest de regering in DNA, voor de voortzetting van de behandeling van beide gouddeals, antwoorden geven op de vele vragen die afgelopen maandag zijn gesteld door verschillende DNA-leden. Onder ander moest Ameerali uitleggen waarom er gunningen zijn gedaan aan KPMG, zonder dat men zich heeft gehouden aan de geldende regels. Niet lang terug had NPS-parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi deze zaak onthuld in DNA. Ameerali gaf in een uiteenzetting aan dat hij conform de geldende regels heeft gehandeld. Hij zei dat de regering voornemens is om uiterlijk januari 2014 over te gaan tot het wijzigen van de huidige sociale voorzieningen in Suriname, zodat het sociale leven van de gemeenschap veel beter wordt.
De vp kondigde aan dat er een algemene ziektekostenverzekering, een algemene pensioenverzekering, een minimumloon en andere wetsproducten aangaande de arbeidswetgeving ingevoerd zullen worden. ‘In januari 2012 hebben wij hierover een seminar gehouden op het perscentrum van het kabinet van de vicepresident en als gevolg hiervan is er een onderraad Sociale  Zekerheid benoemd die in nauw overleg met het Tripartiet Overleg gewerkt heeft aan de terms of reference, goedgekeurd door de onderraad die bestaat uit de minister van ATM, Volksgezondheid, Sociale Zaken en de vicepresident als voorzitter’, aldus Ameerali. Hij zei dat hierna de zaak openbaar is aanbesteed middels een advertentie in een dagblad en er een verplichte informatiebijeenkomst was waarbij negen bedrijven aanwezig waren. Hierna zijn er in de box van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting  twee inschrijvingen gevonden, waarvan één van KPMG.
Omdat  in de tussentijd het parlement besloot het sociaal zekerheidstelsel dat aanvankelijk onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting viel, te brengen onder Algemene Zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is er toen een contract getekend met KPMG waarbij volgens de vp ook nog een fikse korting is bedongen van ruim SRD 200.000. Hij herinnerde het parlement eraan dat tijdens de indiening van de suppletoire begroting werd besloten dat het sociaal zekerheidsstelsel niet meer zou vallen onder het ministerie van Sozavo, maar dat de vp zich persoonlijk ermee bezig zou houden.
De vicepresident zegt dat er inderdaad vooruitbetalingen zijn verricht, die volgens hem normaal zijn. De termijnbetaling zou ook van 6 maanden naar 3 maanden zijn verkort, omdat de regering haar voornemen sneller wil uitvoeren. Ameerali zegt dat hij niets verkeerds ziet aan de aanbestedingen.
Oppositieleden namen geen genoegen met het antwoord en wilden een interruptie van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Echter kregen ze geen tijd om te praten, omdat er een tijdsbeperking zou zijn. Ze vroeg aan de leden om te wachten met hun interrupties en deze bij een andere vergadering aan de orde te stellen.

error: Kopiëren mag niet!