Dode dolfijn aangespoeld

FrontfotoDinsdagmorgen rond 10 uur is een dode dolfijn aangespoeld op het strand van Christiaankondre. Een ooggetuige verklaarde dat ze haar laatste adem uitblies, toen ze op het strand aanspoelde. Deze dolfijnen komen veel voor aan de monding van de Marowijnerivier en bij de Aruba-eilandjes nabij de Wanekreek. De dorpelingen zeiden dat dit een unieke gebeurtenis is. Een oudere bewoner zei dat de laatste dode dolfijn ongeveer twintig jaar geleden was aangespoeld. De aangespoelde dolfijn is 1.40 m lang en van het vrouwelijk geslacht.
Volgens een legende van de inheemsen zijn de dolfijnen afkomstig van twee meisjes. Het andere meisje is de zeekoe. De legende zegt dat de ouders tegen hun relatie waren met de fors en goeduitziende jongeman, de tapir. De twee meisjes gingen naar de rivier en zwommen vervolgens als de dolfijn en de zeekoe. Veel toeristen hebben dit dier van dichtbij gezien. Ook kinderen en vrouwen uit het dorp hebben hun medeleven betuigd. Er waren geen tekenen dat het beest vastzat in een vissersnet. Er was wel een flinke deuk aan de linker voorkop. En haar beide ogen bloedden. ‘Misschien heeft een onderlinge ruzie haar het leven gekost’, zei een dolfijnkenner. Tot laat in de middag kwamen de dorpelingen het dode dier bewonderen om haar vervolgens over te laten aan de natuur, de aasgieren.

error: Kopiëren mag niet!