Debatten gouddeals worden serieuzer

De debatten over de beide goudovereenkomsten worden steeds serieuzer. Gisteren zijn in DNA de debatten vervolgd. NPS-parlementariër en ex-president Ronald Ventiaan noemde puntsgewijs de ‘prijzen’ op die Suriname van plan is te betalen als men besluit de gouddeals aan te nemen zonder dat de nodige wetswijzigingen hebben plaatsgevonden. ‘Ik hoop dat geen enkele politicus en bewindspersoon vergeet dat wij hier besluiten tenslotte voor land en volk nemen en dat zowel de oppositie als de coalitie van morgen consequenties hieraan zal hebben. Ik was doende om vrijdag uiteen te zetten welke prijs wij betaald hebben en welke prijs we worden uitgenodigd te betalen voor de toename van onze participatie of onze deelneming in de Surgold-deal van 20 % naar 25%. Dat is een toename van 5%. Ten eerste wil ik aansnijden de uitbreiding van het concessiegebied van 17.000 hectare. Via een area of interest-formulering heeft een uitbreiding van 35 maal zo groot plaatsgevonden, niet voor de toekenning van de mijnbouwrechten, maar voor ernstige bewegingsvrijheid van de regering met betrekking tot dit gebied’, aldus Venetiaan.
Als tweede punt haalde de NPS’er wederom de kwestie van royalty’s aan. Er is gekozen voor een vast percentage van 6 procent waarbij het percentage steeds toeneemt, indien de prijs van goud toeneemt. Hij vroeg aan de regering om aan te geven wat de reden is geweest om zulks te doen. ‘Kan de regering uitleggen wat de reden is geweest om die keuze te maken. Wat ook belangrijk is, is dat de regering uitlegt wat de kwestie royalty’s betreft, wat het voordeel hieraan is. Volgens de clausule van de royalty’s komt het erop neer dat wanneer de regering met een andere maatschappij een deal sluit, met een grootschalige goudexploitatiebedrijf, de royalty van 6% terugbetaald moet worden met terugwerkende kracht, dat wil zeggen terugbetalen wat teveel is ontvangen. Het terugbetalen en terugbrengen van royalty’s kunnen wij ons moeilijk voorstellen’, aldus Venetiaan.
De NPS-parlementariër vroeg hierna of de regering kan uitleggen hoe ze controle zal houden op de exploratiekosten. Als vierde punt haalde hij aan dat uit ervaring is gebleken dat maatschappijen de gewoonte hebben om hun belangen over te dragen naar anderen, zonder dat Suriname hieraan wat kan verdienen, terwijl de maatschappijen zelf dik hieraan verdienen. ‘Hoe zit het met dit stukje om ervoor te zorgen dat Newmont niet zonder meer de rechten gaat overdragen zonder dat de Surinaamse Staat daar ook voordelen haalt.’ Ten aanzien van het bedrag dat Suriname zelf moet bijdragen vroeg de ex-president hoe de regering in staat zal zijn om dit bedrag te financieren, hoe het eventueel terugbetaald moet worden en wat de rentepercentages zullen zijn’, aldus Venetiaan.

error: Kopiëren mag niet!