Minister Blokland geeft startsein 'Bloeddruk: meten om te weten'

IFAls onderdeel van een gezonde leefstijl moeten Surinamers bewuster omgaan met hun bloeddruk. Daarom gaf minister Michael Blokland van Volksgezondheid gisteren het startsein voor een intensieve campagne met de slogan “Bloeddruk: meten om te weten”. De bewindsman liet gisteren ook zijn eigen bloeddruk controleren. Op Wereldgezondheidsdag, zondag 7 april, kan de bevolking zijn voorbeeld volgen bij één van de meetpunten die zijn ingericht op tientallen locaties. Na Wereldgezondheidsdag blijft het mogelijk om de bloeddruk kosteloos te laten meten. Op zaterdagochtenden in april en de eerste helft van mei zijn er opnieuw tientallen meetpunten ingericht waar het publiek op een ontspannen manier terecht kan voor informatie, advies en bloeddrukmeting. Met steun van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) maakt de regering de bevolking bewuster van de risicofactoren voor het ontwikkelen van verhoogde bloeddruk en van de oorzaken, gevolgen en risico’s van een hoge bloeddruk.
Bij de meetpunten krijgen mensen met een verhoogde bloeddruk direct advies op maat. Bij een lichte verhoging wordt aangeraden om de bloeddruk na enkele dagen opnieuw te laten checken. Gaat het om een sterke verhoging, dan wordt de persoon verwezen naar de huisarts.
In de hele wereld zorgt hoge bloeddruk voor gezondheidsproblemen – waaronder hart- en vaatziekten – en sterfte. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak: van elke tien landgenoten krijgen er vier een hartaanval of beroerte. Ook andere aandoeningen, zoals nierfalen en blindheid kunnen samenhangen met een te hoge bloeddruk. Het risico op een hart- en vaatziekte wordt nog groter wanneer iemand rookt, teveel alcohol drinkt, ongezond eet of weinig beweegt. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn.
Toch is een verhoogde bloeddruk goed onder controle te houden door de aanpak van risicofactoren in combinatie met het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen. Hoge bloeddruk wordt ook wel de “stille doder” genoemd: vaak hebben mensen nog geen klachten terwijl hun bloeddruk wel degelijk aan het stijgen is. Hoe eerder dit probleem aangepakt wordt, hoe beter orgaanschade beperkt kan worden. Daarom is het erg belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten checken. Zo kan je op tijd in actie komen wanneer je bloeddruk te hoog is.
Men kan zelf de bloeddruk gezond houden of omlaag brengen door niet te roken, weinig of geen alcohol te drinken, regelmatig te bewegen en gezond te eten
Mensen met overgewicht, suikerziekte en/of een hoog cholesterolgehalte moeten extra alert zijn: zij lopen een verhoogd risico om hoge bloeddruk te ontwikkelen.
Op zondag 7 april van 16 tot 19 uur zijn de volgende meetpunten open:
 Paramaribo:
o Waterkant nabij de Centrale Bank: mobiele poli van Libi!
o Ma Retraîtemall bij Harry Tjin en de kassa van SWM/EBS
o ’s Lands Hospitaal
 Nickerie:
o Dr. L. Mungra Streekziekenhuis, Nieuw-Nickerie
 Brokopondo/Sipaliwini:
o 56 poliklinieken van de Medische Zending

error: Kopiëren mag niet!