Ex-chauffeur Surinaamse ambassade in India strijdt ontslag juridisch aan

Uit bekomen informatie blijkt dat de ambassade van Suriname in de Indiase hoofdstad New Delhi in opspraak is geraakt. De reden hiervoor is dat de chauffeur Sarwan Kumar van de ambassade in augustus 2012 op staande voet is ontslagen door het hoofd van de Surinaamse ambassade in Nieuw Delhi. Dit ontslag is Kumar, die al langer dan 10 jaar (sinds maart 2002) op de ambassade werkzaam is, mondeling aangezegd door de chef de poste, zonder (schriftelijk) opgaaf van redenen.
Kumar is het niet eens met zijn ontslag, daarom heeft hij een advocaat in New Delhi ingeschakeld. Uit de brieven die deze advocaat heeft geschreven naar de leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken (minister en directeur) en het kabinet van de president in Paramaribo, komt naar voren dat één van de redenen van het ontslag is dat Kumar tegen de instructies van de chef de poste, de deputy chief of mission heeft geassisteerd bij het doen van enkele aankopen in de Indiase hoofdstad. Een ander reden schijnt te maken te hebben met het niet direct kunnen vinden van een sleutel van de ambassade.
De advocaat van Kumar heeft ook de premier van India en het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken aangeschreven over het zonder opgave van enige schriftelijke reden op staande voet ontslaan van een Indiase staatsburger, die jarenlang zijn krachten heeft gegeven aan de Surinaamse ambassade in New Delhi. De Indiase premier heeft de brief voor afhandeling doorverwezen naar zijn minister van Buitenlandse Zaken.
Volgens diplomatieke kenners is het niet in het belang van het imago, de goede naam, trots en eer van Suriname dat brieven die al enkele keren zijn verstuurd naar de Surinaamse autoriteiten geen behandeling krijgen. ‘Het is niet respectvol naar een staatsburger van een bevriende natie toe. De Staat Suriname werkt in samenhang met de lokale vakbonden aan zowel materiële als immateriële belangen van de eigen Surinaamse arbeiders. Het mag en kan niet zo zijn dat de belangen van lokale arbeidskrachten die jarenlang in dienst zijn van Surinaamse instituten in het buitenland worden veronachtzaamd en miskend. Dat kan en mag nooit de geest zijn van de Surinaamse natie.’
De Surinaamse ambassadeur in India is Ashna Kanhai.

error: Kopiëren mag niet!