Standaarden voor autoverhuurbedrijven

Standaarden voor autoverhuurbedrijvenVoor het opzetten van een autoverhuurbedrijf is er geen vergunning nodig. Wel rust op de eigenaar de plicht zijn onderneming te registreren bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), zegt een medewerker van de Kamer. ‘Als bij de huur of verhuur van een voertuig problemen ontstaan, dan kan dit worden afgehandeld als een civiele zaak’, zegt een functionaris van Handel en Industrie (HI) desgevraagd. Als er sprake mocht zijn van een economisch delict, dan zal de Economische en Controledienst (ECD) van HI wel kunnen optreden.
Bij het huren van een voertuig wordt er altijd een contract opgesteld door de verhuurder. Als beide partijen zich daarin terug kunnen vinden, wordt de service voor een bepaalde tijd geleverd. Het is net als het aangaan van een huurcontract voor de huur van een woning, maakt de functionaris duidelijk. Voertuigen kunnen worden gehuurd vanaf US$ 22 per dag met een borgsom van US$ 150, inclusief verzekeringskosten, waarbij de eerste drie dagen kilometer vrij wordt gereden. Afhankelijk van het type voertuig dat gehuurd wordt, kan het huurbedrag oplopen tot boven de US$ 100 per dag.
Rabin Boedha, voorzitter van de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), zegt dat er wel degelijk standaarden zijn voor autoverhuurbedrijven. Het zijn de Caricom Crossq standaarden voor car rental. Suriname, met name het ministerie van TCT, zit nu in de fase van het verheffen van deze Caricom-standaarden tot nationale. Boedha zegt dat er circa 40 tot 50 standaarden zijn waarvan 4 tot 5 gelden voor de toerismesector. De standaarden gelden voor de subsectoren touroperating, tourguide, foodhandlers, HACCP en car rental. In de eerste fase zullen de Crossq-standaarden het eerst worden aangepast voor de touroperators, waarna de tourguide, foodhandlers, HACCP en car rental zullen volgen. Het ligt in de bedoeling om in de tweede week van april alvast met de touroperators in overleg te treden over de adaptatie van deze standaarden. Zodra de implementatie een feit is, zullen de diensten van de autoverhuurbedrijven worden gecontroleerd op basis van de voor hun geldende standaarden.

error: Kopiëren mag niet!