Simons praat over doelgerichte groei op IPU-meeting Ecuador

Foto: dna.sr
Foto: dna.sr
De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jenny Simons, heeft de 128ste Inter Parliamentary Union (IPU) in Ecuador toegesproken. De rode draad van de toespraak van Simons was dat de wereld eindeloos kan groeien, maar dat de ontwikkeling doelgericht moet zijn. ‘Het feit dat dit onderwerp op de agenda is geplaatst, is heel belangrijk. De economische groei kan niet onverminderd doorgaan. Terwijl landen streven naar maximale economische groei, praten we op de meeste internationale conferenties over de gevolgen die ontstaan ten koste van deze groei. Van vervuiling tot klimaatsverandering, oorlog en invasie’, sprak Simons de aanwezige parlementariërs toe. Volgens Simons is de groei scheef.’ Alle rijkdommen van afgelopen decennia zijn gegaan naar grote banken en bedrijven. De gewone burgers verdienen juist minder en veel werknemers zijn achteruitgegaan in salaris, mede door de beperking van het aantal werkuren. Ook zijn de rechten van de arbeiders aan het eroderen’, haalde de DNA-voorzitter aan in haar toespraak.
Simons pleitte voor een doelgerichte ontwikkeling, waarbij de inkomsten naar alle lagen van de samenleving terugvloeien. ‘We moeten nu uiteindelijk eraan gaan werken en niet alleen hier op academisch niveau praten. Het beoordelen van de BBP is niet goed genoeg. We moeten meerdere indicatoren gebruiken om veranderingen te brengen. Ik stel voor dat de IPU actie onderneemt en start met de originele ontwikkelingsindicator. Het zal niet gemakkelijk zijn.
Cosmetische acties zullen niet werken. Eindeloze groei is niet mogelijk. Een duurzaam systeem is ook rechtvaardig. Niet vanwege medelijden voor de armen, maar omwille van het gezond verstand. Iedereen moet een bijdrage leveren en iedereen moet in staat zijn om te leven’, aldus Simons in Ecuador.
De DNA-voorzitter was delegatieleider van de groep, die verder bestond uit de parlementariërs Marinus Bee, Ricardo Panka en Arthur Tjin A Tsoi.

error: Kopiëren mag niet!