Caricom-jeugdambassadeur: ‘Opzet en jaloezie in het spel’

‘Het is een groot succes en daarom hebben enkelen geprobeerd om het succes een andere wending te geven. Zij hebben geprobeerd om de publieke opinie te dwarsbomen.’ Dit is hoe Caricom-jeugdambassadeur Raynell Enfield reageert op de verontwaardiging die is ontstaan na de Antidiscriminatieloop. Op Facebook is een aantal foto’s geplaatst, waar jonge deelnemers aan de loop heel ordinair dansen. De Antidiscriminatieloop is op Facebook dan ook omgedoopt tot Antidiscriminatie seksloop of modeshow.
Enfield beweerde op een persconferentie dat de veel besproken foto op Facebook is bewerkt. Er zouden volgens de Caricom-jeugdambassadeur foto’s van een andere danspartij zijn bijgeplakt. Op zijn tablet liet hij één van de fotocollages zien van de Antidiscriminatieloop. “Je kunt duidelijk zien dat de foto’s van verschillende activiteiten bij elkaar zijn geplakt om het te doen lijken alsof dit alles op het Onafhankelijkheidsplein gebeurde.” Enfield geeft aan dat het om een kleine groep ging die zich misdroeg. “Het gaat om ongeveer 50 jongeren die de verkeerde kant opgingen. Omdat 50 mensen het hebben verpest, moet je dan de rest afstraffen”, vroeg Enfield.
Op een vraag van een journalist wie de personen zijn die het succes willen dwarsbomen, wilde Enfield geen namen noemen. Op de vraag van een ander journalist waarom lopers hun Antidiscriminatieloop – truien hadden ‘vermaakt’ zei Enfield dat dit wijst op de creativiteit van de jongeren.
Enfield vertelde dat hij zijn VIP-lounge verliet om persoonlijk een eind te brengen aan het optreden van een brassband en de danseressen. Deze brassband is nu op de black list van de organisatie. Voor aanvang van de loop had Enfield samen met de politie alle eet – en drankstands aangedaan om na te gaan of er alcohol werd verkocht. Stands die zich daaraan schuldig maakten, moesten gelijk opruimen. De Caricom-jeugdambassadeur gaf verder te kennen dat een uur na afloop van het zogenaamde cultuurfestijn Openbaar Groen het Onafhankelijkheidsplein ontdaan had van alle vuil.
Darryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement, is ook gebelgd door de racistische opmerkingen die worden gemaakt op Facebook. “De bedoeling is dat we discriminatie wegwerken. Maar het blijkt uit de reacties van mensen hoe racisme aanwezig is in de samenleving nog is”, concludeert Boetoe. “Maar ik grijp dit aan om in het bijzonder mijn broeders en zusters op te roepen om bewuster en voorzichtiger te zijn. Als wij fouten hebben gemaakt als organisatie, willen wij ook uit onze fouten leren.”

Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!