‘Ordinaire foto’s gemaakt na officieel gedeelte Antidiscriminatieloop’

Conferencier Araldo RowleyAraldo Rowley vindt dat de gemeenschap onnodig de organisatie van de Antidiscriminatieloop in een kwaad daglicht stelt. Er is grote ophef ontstaan nadat foto’s van ordinair dansende en schaars geklede scholieren die deelgenomen hebben aan de loop, gepubliceerd zijn op Facebook. De reacties die hierop volgden, zijn niet mals. Rowley, die de conferencier was van de activiteiten bij deze loop, wil duidelijk maken dat de foto’s die rondcirkelen op Facebook niet zijn van het officiële gedeelte van de Antidiscriminatieloop. ‘De meeste ordinaire foto’s van danspartijen zijn gemaakt na de activiteiten van de loop en in een club die op eigen houtje een afterparty had georganiseerd. De organisatie, het Nationaal Jeugdinstituut en de Caricom Jeugdambassadeurs, wisten niets af van de afterparty’, verduidelijkt Rowley.
Rowley maakte als conferencier in feite ook deel uit van de organisatie. ‘Na de loop die tot 19.00 uur duurde, is er een cultureel festijn georganiseerd op het Onafhankelijkheidsplein. Daarbij hebben onder andere opgetreden een gospelgroep en King Koyeba. Als je 17.000 scholieren op het plein hebt, is het onmogelijk een iedere te controleren. Al zou je 1000 man hebben, strikte controle op gedrag zou niet mogelijk zijn’, zegt hij. Volgens de mc hebben zich tijdens het officiële gedeelte, welke tot 23.00 uur heeft geduurd, op een incident na geen calamiteiten voorgedaan. ‘Een keer gooide iemand een fles naar boven tijdens het optreden van Koyeba, maar toen heb ik meteen ingegrepen en Koyeba gevraagd om ook met de jongeren te praten.’
Rowley geeft aan dat een uitbater van een commercieel dansclub niet ver van het plein, ingespeeld heeft door een afterparty te koppelen aan de loop. ‘Hij heeft mij ook ingehuurd als conferencier van zijn evenement. Wat ik opmerkte, was dat heel veel jongeren die aan de loop deelgenomen hebben, zich begaven naar de afterparty. De club heeft alleen scholieren boven de 16 jaar toegelaten. Deze jongeren zijn op eigen gelegenheid en risico daar naar toe geweest, het Jeugdinstituut wist er niet van’, geeft Rowley aan.
‘Ik wil het gedrag van de jeugdigen op de foto’s niet goed praten, maar wil alleen verduidelijken dat de organisatie van de Antidiscriminatieloop hier geen blaam treft’, zegt Rowley, die tevens voorzitter is van de NDP Jongeren Para en bekend is op het gebied van jongerenwerk. ‘De organisatie was zeker voor 90% succesvol. Je hebt altijd wat schoonheidsfoutjes.’ Hij zegt dat er vooraf geen kledingvoorschriften waren, want je verwacht ook niet dat de dames hun truitjes zouden knippen. ‘Dat zie je pas als ze op het plein zijn. De truitjes op de dag van de loop verdelen, logistiek zal dat een ramp worden als er 17.000 deelnemers zijn die uit het gehele land komen’, zegt hij. Rowley vindt de tijd van 23.00 uur als afsluiting van het officieel gedeelte niet laat, ‘maar 22.00 uur zou het best zijn’.
De consternatie, vooral op Facebook, in de samenleving over het gedrag van de jongeren bij de Antidiscrimatieloop van vrijdag is heel groot. De loop is zelfs omgetoverd tot Antidiscriminatiesexloop en modeshow loop. DNA-lid Carl Breeveld heeft ook zijn misnoegen hierover uitgesproken. De Caricom-jeugdambassadeurs van Suriname, Raynel Enfield en Abigail Misdjan, vinden het nodig om over deze situatie te praten. Vandaag belegt ze een spoedconferentie hierover.
Asha Gajadien-Bhagwat         

error: Kopiëren mag niet!