Chinese nearbanker aangehouden

De politie van bureau Keizerstraat heeft een Chinese man, eigenaar van een slagerij, aangehouden. Hij wordt ervan verdacht grote geldsbedragen verduisterd te hebben. Veel ondernemers hadden geld belegd bij deze man. Ze kregen daarvoor vette rentes terug. In feite werkte de Chinees als een nearbanker. Op een gegeven moment toen de Chinese ondernemers hun rente of belegging kwamen ophalen, deed de man alsof hij ze niet kende. Ook bedreigde hij ze met een vuistvuurwapen. Enkele van de ondernemers deden aangifte bij de politie. De eigenaar van de slagerij is aangehouden en in verzekering gesteld. De recherche van Centrum doet een beroep op alle benadeelden om zich aan te melden bij de politie.
Nearbanking oftewel piramide-belegging is geen onbekend fenomeen in Suriname. Jaren terug had je in Suriname NV Roep en Johwin NV die aan deze praktijken deden. Nadat er miljoenen geld bij hun was belegd, gingen ze zogenaamd failliet en al het geld van de beleggers was verloren. Recent nog begon ook Soender Hirasing van Nirlo Money Exchange met deze praktijken. Hij had het gemunt op grote ondernemers. Nadat hij meer dan 10 miljoen aan valuta bij elkaar had vergaard, verdween hij uit het land.
Jaswant Gajadien
 

Een piramidespel is een ‘spel‘ waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers. Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers. Piramidespelen zijn in veel landen illegaal. In Albanië veroorzaakten piramidespelen in 1997 een nationale economische chaos die zelfs uitmondde in vrijwel algehele anarchie.

 
 

error: Kopiëren mag niet!