Akmos noemt minimumloon onzin

De Associatie voor Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos) kan  zich niet terugvinden in het gepresenteerde minimumloonvoorstel van de bedrijfslevenorganisatie. Begin deze week werd het voorstel formeel gepresenteerd door Asfa. Onzin en populistisch gedoe, zo noemt Akmos-voorzitter Sham Binda het voorstel. Binda zegt dat de Akmos als bedrijvenorganisatie, en tal van andere georganiseerde ondernemingen in Suriname niet betrokken zijn geweest bij de algemene discussie van het minimumloon. ‘We zijn niet uitgenodigd en niet genoegzaam geïnformeerd. Het huidige bedrijfsleven bestaat echt niet alleen uit de Asfa en de VSB. Binda vraagt zich af waarom de regering georganiseerde bedrijvengroepen als de servicestationhouders en de apothekersvereniging niet heeft gehoord tijdens de deliberaties. Ook die bedrijvengroepen hebben werknemers in dienst.
‘Het lijkt traditie dat regeringen met bedrijvenorganisaties in zee gaan die hun welgezind zijn. De overigen moeten maar volgen.’ De Akmos is principieel tegen de uitkering van een minimumloon op maandbasis. Bovendien kan je geen algemeen minimumloon vaststellen. Het minimumloon is een aparte zaak en zal per bedrijf verschillen. Het hangt volgens Binda af van onder andere het soort bedrijf en hoe de persoon in dienst is gekomen. Sommige personen hebben een basisloon, dat wordt aangevuld met commissies. Het is ook niet duidelijk of het minimumloon geldt voor personen in vaste dienst, het cao-personeel of voor contracters.
Er zijn teveel modaliteiten, zegt Binda. Als niet alle aspecten worden meegenomen, kan het uiteindelijk voorstel in het voordeel werken van of de werknemer of de werkgever, of in het nadeel vallen van beiden. Binda is ook van oordeel dat de regering rekening moet houden met het klimaat waarin bedrijven moeten gedijen. Ondernemingen hebben het enorm moeilijk. Wat bedrijven nu doen, is zich niet ontwikkelen, maar vechten om te surviven. Dan is het moeilijk ze te binden aan de uitkering van een minimumloon.
De discussie over de invoering van een wettelijk vastgesteld minimumloon dateert uit de zittingsperiode van de vorige regering. Toenmalige minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) kon geen wetsontwerp indienen bij DNA vanwege gesprekken die nog gaande waren met het bedrijfsleven. De werkgeversorganisaties legden toen de eis op tafel dat de ontslagregeling zou worden ingetrokken als er een minimumloon ingevoerd zou worden.

error: Kopiëren mag niet!