Haïti wil met Suriname werken aan voedselveiligheid

De Haïtiaanse president Michel Martelly arriveert vrijdag in Suriname voor een tweedaags staatsbezoek. Deze bilaterale ontmoeting zal zich concentreren op samenwerking op de gebieden van rijsthandel, luchtvaart, voedselveiligheid en de bewegingen op de arbeidsmarkt. Haïti is vooral geïnteresseerd in de manier waarop Suriname zijn voedselveiligheid waarborgt. Suriname wil graag een vliegverbinding tot stand brengen tussen Paramaribo, Port au Prince en Miami en ook nog het visumvereiste voor Haïtiaanse zakenlieden afschaffen.
De Haïtiaanse president wil samen met Suriname komen tot de implementatie van een National Traceability System. Met dit systeem kan men via de elektronische weg de afkomst van voedsel traceren. Het systeem traceert de geschiedenis van alle dieren, voedselproducten of ingrediënten die de voedselindustrie in de regio binnenhaalt. Haïti lanceerde dit idee tijdens de laatstgehouden staatshoofdenvergadering van de Caricom. Het systeem moet door alle Caricom-lidlanden overgenomen worden om zo de uitdagingen die de internationale exportmarkt eisen, aan te kunnen gaan. Naast Suriname toont Guyana ook belangstelling voor dit idee van Haïti.
Martelly zal naast de gesprekken met regeringsautoriteiten, ook veldbezoeken brengen naar een paar bedrijven en recreatieoorden, terwijl ook hoog op de agenda staan de ontmoetingen met de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname. Het is de eerste keer dat Martelly een bezoek brengt aan Suriname. De Haitiaanse president is de eerste regeringsleider die zijn aanwezigheid in augustus tijdens Carifesta XI in Suriname heeft bevestigd.
 

error: Kopiëren mag niet!