Hoofdkapitein Kwinti buiten functie gesteld

Hoofdkapitein Harold Souvenir van de Kwinti is sinds 25 augustus 2012 buiten functie gesteld door de Granman der Kwinti, Andre Mathias. ‘De reden is dat Souvenir zich niet als een hoofdkapitein gedroeg, maar eerder deed alsof hij de granman was. Hij pleegde handelingen zonder af te stemmen met granman Mathias. Ook zaaide hij tweedracht binnen de Kwinti-gemeenschap en hitste hij mensen op tegen het opperhoofd’, zegt een lid van het kabinet van de granman aan Dagblad Suriname.
‘Na zijn buiten functiestelling vorig jaar bleef hij zich voordoen als hoofdkapitein. Daarom treedt granman Mathias naar buiten met dit nieuws, zodat mensen die nog zaken doen met Souvenir, dit op eigen risico doen. De granman is daarom niet aansprakelijk voor de consequenties die daaruit zullen voortvloeien, hetzij economisch, sociaal, bestuurlijk, juridisch of anderzijds’, zegt het kabinetslid.
‘De druppel die de emmer deed overlopen om Souvenir buiten functie te stellen, was een door hem geleide opstand tegen de granman. Als hoofdkapitein kan je geen opstand leiden tegen je meerdere, integendeel moest hij met het probleem bij Mathias gaan en samen met hem naar een oplossing zoeken’, zegt de ingewijde. Granman Mathias heeft kapitein Melvin Clemens nu benoemd tot hoofdkapitein. ‘Souvenir wordt nooit meer in ere hersteld.’ De Kwinti is een Marrongemeenschap die in het Boven-Coppename-gebied in het district Sipaliwini woont. De granman zetelt te Witagron.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!