Dc Saramacca: ‘Woningnood in Saramacca groot’

Op een informatiebijeenkomst van het managementteam van de Housing Autority gehouden op vrijdagavond in zwembad De Pireng te Groningen, Saramacca, zijn ruim 250 woningzoekenden komen opdagen. De districtscommissaris (dc) van Saramacca, Aroenkoemar Ramdhani, vond de opkomst een bewijs van de hoge nood voor huisvesting in het district. De dc benadrukte dat het duidelijk moet zijn dat het niet gaat om gratis woningen. ‘Men zal moeten betalen.’
Anwar Hasankhan van het managementteam  deelde de aanwezigen mede dat de huidige regering in zijn beleid heeft opgenomen dat voor elk gezin  een woning ter beschikking moet zijn. Daarom wordt er hard gewerkt om resultaten te boeken om zodoende goede en betaalbare huisvesting aan alle Surinamers te bieden. Op 25 maart 2011 is een taskforce  geïnstalleerd die aan dit project werkt. Hasankhan zegt dat er een huisvestingsplan is goedgekeurd en het Low Income Shelter Program  een partner is voor dit project. Verder wordt er samen gewerkt met de Surinaamse Postspaarbank.
De groepen van woningzoekenden kunnen tegen een lage rente, te weten 5 %, in aanmerking komen voor een dak boven het hoofd. Een ieder die  een inkomen heeft tussen SRD  594 tot SRD 2.666 komt in aanmerking voor deze 5% regeling, terwijl personen die tussen SRD 2.667 en SRD 4.000 zitten, voor een 7%-lening in aanmerking komen.
Het districtsraadslid Clifton Koorndijk gaf de aanwezigen mee om zich te laten registeren en de benodigde bescheiden in te leveren bij de registratie-unit. Er is in samenwerking met de dc van Saramacca een registratie-unit op het commissariaat Saramacca, zodat districtsbewoners niet helemaal naar Paramaribo hoeven te reizen.
De aanwezigen waren zeer tevreden met de informatie en hopen dat dit project op korte termijn zijn vruchten zal afwerpen. Enkele aanwezigen geven aan dat zij bereid zijn om zelfstandig een huis op te zetten, maar geen terrein hebben. Ze vragen daarom waaraan het ligt dat perceelaanvragen zo lang op zich laten wachten. Naast de vele woningzoekenden waren ook dr- en rr-leden van het district aanwezig op de bijeenkomst.
In tegenstelling tot de aangekondigde mega huizenbouwprojecten van de huidige regring is het low income shelter program, een succesvol initiatief van regering Venetiaan/ Ajodhia dat naar aanleiding van een leenovereenkomst tussen de staat Suriname en de International Development Bank(IDB) , welke gesloten werd op 12 november 2001, werd geinitieerd. De Stichting LISP werd op 11 november 2003 opgericht en investeerde tussen 2003 en 2008 succesvol in bouw, verbouw en renovatie van woningen voor de lage- en middeninkomens groepen. Na het succes van LISP 1 werden onder regering Venetiaan/Sardjoe LISP II en LMISP geintroduceerd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!