Naks laat diepzinnige boodschap achter

Het waren niet de ‘standaardverhalen’ van een man die zijn vrouw slecht behandelt. Ook niet het verwachte patroon van ‘vergeving’ en beterschap. Naksbracht de boodschap op 8 maart (Internationale Dag van de Vrouw) in de Anthony Nesty Sporthal (ANS) tijdens het toneelspektakel van de Stichting KulturuYari niet humoristischmaar erg diepzinnig.
Naks voerde de ‘Krioro Mama’ middels zang, dans en drama op. Zij beeldde op kunstzinnige wijze uit hoe belangrijk de rol van de Krioro Mama was. De Krioro Mama leerde slavenkinderen spelenderwijs hoe het leven op de plantage was. De koters werd bijgebracht hoe wreed het leven op de plantage kon zijn. De Krioro Mama bracht hen dat bij en maakte hen bewust van de ontberingen, vernederingen, teleurstellingen en zelfs de dood.
Een volle ANS was stil,muisstil. De rol van Krioro Mama, na de act van NIS, is gebleken een krachtige te zijn. Dus je kreeg daar het bewijs dat al tijdens de slavernij er krachtige vrouwen waren. De andere acts waren ook steengoed. A Sa Go, Toneelgroep uit Livorno, de sexy Sister Patty, Damaru en Ruben Silvin wisten de lachers op hun hand te krijgen. Vooral de groep uit Livorno kon een vrekkige, gewelddadige man neerzetten die zijn vrouw bijna verliest aan ‘bhierman’.

error: Kopiëren mag niet!