Twee pogingen tot zelfmoord vanwege huiselijk geweld

In het district Nickerie zijn afgelopen week twee gevallen van zelfmoordpogingen genoteerd. In beide gevallen waren de motieven ‘huiselijk geweld’. Dit meldt gewestelijk politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop, op de wekelijkse persmeeting. Volgens Benschop moet de overheid actiever worden voor opvang en hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld. ‘Als ze geen hulp krijgen, worden ze radeloos en zien suïcide als enige uitweg om verlost te worden’, zegt Benschop.
In één van de gevallen heeft een vrouw zich overgoten met brandspiritus en zichzelf in brand gestoken. Volgens Benschop heeft ze tweedegraads brandwonden opgelopen. In het ander geval sneed een vrouw haar pols door. Ze had last van huiselijk geweld, waarna haar man haar in de steek heeft gelaten. Ze heeft 3 kinderen en er is geen kostwinner meer in huis. De vrouw werd radeloos en sneed haar pols door.
Volgens de gpk heeft de politie van Nickerie maatregelen getroffen om de drempel voor het doen van aangiftes tegen huiselijk geweld te verlagen voor de burgers. ‘We hebben een unit in een speciaal gebouw waar de mensen terecht kunnen. En er komen nu veel meer mensen voor hulp’, zegt Benschop. ‘Wat nu moet gebeuren is dat de hulp geprofessionaliseerd moet worden. De overheid moet mensen uit de benaderde situaties kunnen weghalen, opvangen en financiële hulp bieden, alvorens te kijken hoe verder met ze.’ De gpk geeft aan dat ze in Nickerie de Wet Belaging ook serieus nemen. ‘Er zijn al 5 mannen en 2 vrouwen in verband met belaging in verzekering gesteld. Één van ze zal binnenkort voor de rechter verschijnen.’
Nickerie wordt al jaren geteisterd door gevallen van zelfmoord. De suïcidetrend verschuift nu echter ook naar het district Brokopondo. Binnen twee maanden tijd hebben 7 personen in dit district gepoogd zich van kant te maken. Van de zeven pogingen zijn vier overleden. Allemaal jonge mensen van tussen de 18 en de 35 jaar. De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) en assembleelid Ronny Asabina van Brokopondo, vragen ingrijpen van de president.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!