Sluiswachters in Commewijne gemuteerd

Vier sluiswachters zijn in Commewijne gemuteerd door de nieuwe leiding van het ministerie van Openbare Werken. Dat zegt VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing in gesprek met Dagblad Suriname. Hij vindt dat deze sluiswachters onterecht zijn gemuteerd en praat over rancune. Girjasing meent dat de NDP nog steeds niet klaar is met leden van de VHP. De VHP’ers die op het ministerie werken, zouden worden gepest. “We zien dat er plotseling een halfgod komt aanwaaien in Commewijne die van toeten nog blazen weet en dood leuk sluiswachters muteert naar 30 kilometer verder. Een sluiswachter dient te wonen dichtbij de sluis waar hij snel actie kan ondernemen bij calamiteiten. Maar deze halfgod heeft de sluiswachters 30 kilometer verder verplaatst en verwacht dan dat die om 24.00 uur in de avond de sluizen zal dichtmaken, om dan vervolgens na 20.00 uur weer open te komen maken. Dat is toch je reinste onzin’, zegt Girjasing.
‘Als de leiding vindt dat er teveel sluiswachters in dienst zijn en dat zaken anders aangepakt moeten worden, moet er eerst een beleid gemaakt worden, voordat men overgaat tot mutaties en men uitgerekend personen uit bepaalde partijen muteert.’ In een reactie zegt de nieuwe coördinator van regio Oost van het ministerie van Openbare Werken, Oemar Jimiedar, dat het niet gaat om mutaties, maar om berispingen. Tijdens een inventarisatie zou zijn gebleken dat sluiswachters nog steeds er met de pet naar gooien en hun werk niet serieus nemen. ‘Sluiswachters hebben een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze horen op tijd sluizen open en dicht te maken. Als een sluis niet op tijd open en dicht is, zijn het de boeren die eronder lijden en niet de sluiswachters. We zien dat sluiswachters in dienst van de overheid hun werk uitbesteden aan derden.’
De coördinator kent een geval op Mont Ressort waarbij een sluiswachter zijn werk heeft uitbesteed aan een persoon die geestelijk niet in orde is voor SRD 200 per maand. ‘Dit mag absoluut niet, vooral niet wanneer je in dienst bent van de overheid. Tijdens de werkuren moet je het werk doen en dat ook naar behoren’, benadrukt Jimiedar. De coördinator zegt dat veel sluiswachters in beeld zijn gebracht die hun werk niet behoorlijk doen. Volgens Jimiedar is Girjasing niet goed geïnformeerd.
Tegenover Dagblad Suriname bevestigen de vier sluiswachters dat ze werkelijk zijn gemuteerd. Ze moeten nu grotere afstanden afleggen voor hun werk en begrijpen de actie van de leiding niet. “We hebben een beroep gedaan op Girjasing, omdat we niet durfden zelf op te komen. Daarom vroegen wij hem iets hiertegen te doen. De informatie klopt. We zijn gemuteerd, maar het heeft geen zin hierover te kibbelen nu”, zegt een sluiswachter. Hij zegt dat de beschuldigingen van Jimiedar niet op waarheid berusten. “Wij hebben ons werk altijd naar behoren verricht’, vindt de sluiswachter. De gemuteerde sluiswachters vinden het vreemd dat er maar vier personen zijn gemuteerd, terwijl er wordt gezegd dat ‘een heleboel sluiswachters’ hun werk niet goed doen.
Girjasing zegt dat er allerlei excuses worden gezocht om mensen van de VHP te pesten. Hij praat van een politieke set, wat ten stelligste wordt ontkend door Jimiedar. Deze beweert dat er regels gelden voor een ieder en dat er maatregelen tegen een ieder gelden als men zich niet houdt aan de regels.
Girjasing weet dat op Alkmaar NDP’ers, de VHP soortgenoten beletten om vergaderingen bij te wonen door op hoeken te staan en te turven wie allemaal naar de VHP-vergaderingen gaat. De volgende ochtend zou dan aan deze personen worden gezegd dat ze zullen worden overgeplaatst. Girjasing praat over intimidatie en vraagt zich af waarom de NDP zo onzeker doet wanneer ze zelf aangeeft de grootste partij te zijn.

error: Kopiëren mag niet!