President Martelli komt met Haïtiaanse Carifesta delegatie naar Suriname

4“Haïti will come to Carifesta XI in Suriname, and I will personally lead the delegation”. Deze belofte is gedaan doorpresident Michel Martelli van Haïti, de huidige CARICOM voorzitter, die als eerste Caribische staatshoofd officieel heeft verklaard dat zijn land zal meedoen aan Carifesta XI.Haïti is ook het volgende gastland van Carifesta. “Het is heel belangrijk dat de Haïtiaanse president persoonlijk heeft gesproken en ook persoonlijk heeft aangegeven dat hij als president er voor zal zorgen dat zijn land zal meedoen, zegt Stanley Sidoel, de uitvoerende directeur van Carifesta XI.
De tweede officiële reactie is afkomstig van president Donald Ramotar van Guyana die heeft verklaard dat zijn land zeker gaat meedoen. Guyana is het eerste land dat de registratieformulieren ingevuld heeftopgestuurd en aan alle onderdelen zal meedoen.President Ramotar heeft daar een schepje bovenop gedaan door alle beschikbare Guyanese expertise aan te bieden wat we nodig hebben. “We hoeven maar aan te geven wat we nodig hebben en de experts worden gestuurd”.
Verder heeft de premier van Antigua en Barbuda, Winston Baldwin Spencer, tijdens een informeel gesprek ook toegezegd dat ze zullen komen. “Ik heb op hem een beroep gedaan om zijn mensen op het hart te drukkenzo snel als mogelijk te registreren, zegt Sidoel. De premier van St.Kitts andNevis, Denzil Llewllyn Douglas, heeft eveneens informeel aangegeven dat ze willen komen. Dus ik verwacht dat alle Caricom lidlanden zullen meedoen”, stelt Sidoel.
Op 8 en 9 februari 2013 heeft in Port Au Prince, de hoofdstad van Haïti, de 24ste‘CARICOM Heads Of Governments Meeting’ plaats gevonden. Op verzoek van Suriname was Carifesta XI een apart agendapunt op dezevergadering. President Desi Bouterse kon vanwege andere verplichtingen zelf niet aanwezig zijn op de bijeenkomst. Hij moest aanwezig zijn op de Afrika South American summit in Afrika en liet zich vertegenwoordigen door minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeleid (ROGB).Stanley Sidoel, uitvoerende directeur van Carifesta XI, had het genoegen om deel uit maken van de presidentiele afvaardiging om een korte en heldere presentatie te doen over de stand van zaken met betrekking totde voorbereiding van CarifestaXI.
“De kern van de presentatie was om namens het festival management team en de Surinaamse regering een beroep te doen op de aanwezige regeringsleiders om te bevorderen dat hun respectievelijke landen zo snel als mogelijk aangeven dat ze gaan participeren en de registratieformulieren invullen en opsturen met de verschillende programma onderdelen waaraan ze gaan meedoen”, aldus Sidoel.“Men zegt wel in de wandelgangen dat men gaat meedoen maar wat van belang is voor onze organisatie, is dat heb ik benadrukt, dat we in het belang van een professionele planning en marketing van het festival, moeten weten op papier, aan welk onderdeel wie gaat meedoen, zodat we concreet kunnen gaan plannen”.
Sidoel zegt ten slotte dat “we ook al hebben bekend gemaakt op de vergadering in Haïti dat we de officiële startvan Carifesta XI in Suriname gaan doen op 14 maart 2013. In die periode wordt namelijk de eerste SELA vergadering van de ministers van Cultuur in onsland gehouden. De voorbereidingen hiervoor zijn op dit moment gaande”.

error: Kopiëren mag niet!