Variërende straffen geëist in 48 kilo drugstransportzaak

Het Openbaar Ministerie presenteerde gisteren het strafvoorstel in de drugszaak, waarin acht verdachten terechtstaan. Op 15 september 2012 kreeg de politie een tip binnen over een drugstransport. Later op de dag werden de voertuigen, een Toyota Corrola en een pick-up, gesignaleerd. Daarin werd de drugs inderdaad gevonden. Er werd bijkans 48 kilo cocaïne in jerrycans aangetroffen. Uit het onderzoek is gebleken dat dit niet de eerste keer was. De verdachten hebben bekend minstens vijf keren zo een transport te hebben uitgevoerd. De leider van de organisatie is Raymond H. Tegen deze verdachte eiste de vervolgingsambtenaar, Roy Elgin, 10 jaar gevangenisstraf en een geldboete van SRD 25.000, subsidiair 2 jaar hechtenis. De twee anderen die ook met Raymond hebben meegewerkt, zijn Kishan P. en Ruben C.
Kishan heeft een eerlijke proceshouding. Hij legde een vrij gedetailleerde verklaring af. Ruben was als het ware de financiële man. Omdat Kishan gedurende het proces zijn medewerking aan het onderzoek verleende, hield de officier rekening met hem en eiste een straf van 6 jaar met aftrek, een geldboete van SRD 3000, te vervangen door 12 maanden hechtenis. Ruben die alles ontkende, kreeg een hogere straf dan Kishan. Tegen hem werd een straf van 7 jaar met aftrek gerekwireerd en een geldboete van SRD 2000 of 12 maanden hechtenis. Ook is gevraagd om het voertuig, welke werd ingezet om de coke te vervoeren, verbeurd te verklaren. Deze verdachten waren als het ware de actoren, maar ook Ricky M. en Richard W. hebben hun bijdrage geleverd. Tegen elk van hen werd een celstraf van 5 jaar met aftrek geëist, met daarbij nog een geldboete van SRD 2000, subsidiair 8 maanden hechtenis.
De zesde verdachte, Ishwardath B., hoorde een straf van 3 jaar tegen zich eisen. Hij moet ook nog een boete van SRD 2000 betalen. Indien hij dat niet doet, staat hem een hechtenis van 8 maanden te wachten. Voor de laatste twee verdachten, die eerder in vrijheid waren gesteld, Patrick B. en Aroen S., gelastte de vervolging de gevangenneming. Tegen elk vorderde het OM een straf van 2 jaar met daarnaast een boete van SRD 1000, te vervangen door 6 maanden hechtenis. De raadslieden worden op 15 april in de gelegenheid gesteld om hun pleidooi te houden. De zes verdachten uit de groep van acht blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!