Ondernemer Jalendra Jankie over KPS-blunder: ‘Als ik schade ondervind, ga ik zeker claimen’

ifOp vrijdag 15 februari verschenen in diverse kranten opsporingsberichten van een criminele bende die zich bezig zou houden met onder andere witwaspraktijken, fraude, deelname aan criminele organisatie, oplichting, heling en valsheid in geschrifte. De afdeling Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft echter een blunder begaan. Op 1 na hebben ze bij de andere 4 verdachten de verkeerde namen geplaatst. Het waren de namen die de fraudeurs gebruikten om hun criminele daad uit te voeren. Een van de personen wiens goede naam en eer hierdoor aangetast is, is de ondernemer Jalendra Dhenradj Jankie. ‘Ik schrok ervan toen ik de opsporingsberichten in de krant las. Juiste foto’s, maar verkeerde namen’, zegt Jankie op een ietwat lachende toon. ‘Ik heb meteen een spoedbrief gericht aan de procureur-generaal om aan te geven dat de opsporingsberichten onjuist zijn.’
‘U begrijpt dat ik door het verkeerd opstellen van het opsporingsbericht nu schade ga ondervinden, omdat ik word aangezien als crimineel, fraudeur en oplichter. Ik verzoek u dit bericht zo spoedig mogelijk te rectificeren! Het liefst per omgaande! Tevens wens ik een excuusbrief van u! Dit, opdat ik kan aantonen dat het om een vergissing gaat!’, schreef Jankie aan de pg.  Intussen heeft KPS een correctie doen uitgaan, waarin de foutieve opsporingen in 4 van de 5 gevallen wordt bevestigd. Ze biedt ook haar verontschuldigingen aan voor dit ongerief.
Jankie is voorlopig tevreden met een rectificatie. ‘Een schadeclaim kan ik op dit moment niet indienen, want ik kan nog niet bewijzen dat ik schade heb ondervonden door deze handeling van het KPS. Maar als ik in de toekomst schade zal ondervinden, bijvoorbeeld bij een visumaanvraag voor Nederland of Amerika vanwege mijn werk, zal ik deze zeker gaan claimen’, geeft Jankie aan.
Het opsporingsbericht van ene Zohrabkhan klopt wel. Hij is het brein achter deze bende. Samen met enkele andere personen hebben de verdachten mensen opgelicht en percelen van andere mensen verkocht. ‘Ze hebben onze namen gebruikt om onze percelen te verkopen’, zegt Jankie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!