Benzineprijzen in Suriname kunnen verlaagd worden?

De wereld wordt met de dag kleiner. Via lucht- en zeestromen zijn wij met elkaar verbonden. Via het internet kunnen wij alle ontwikkelingen op deze aardbol van minuut tot minuut op de voet volgen. Elke avond kunnen wij volgen wat zich allemaal in Syrië of in Mali voltrekt.  Wij kunnen via internet alle prijzen van alle goederen op deze aardbol in kaart brengen. De handelaren weten precies hoe de prijzen van alle goederen op de wereldmarkt fluctueren. Gelukkig dat ik nu ook een heel klein beetje gebruik kan maken van de internetfaciliteiten. Toen ik op school ging (ook andere leeftijdtijdgenoten) hadden wij geen calculator; wij hadden geen computers en televisiestations in Suriname, maar wel enkele radiostations. De bioscopen floreerden. Een bokswedstrijd konden wij een keertje in de bioscoop bekijken. De wereld is in een stroomversnelling beland. Politici en beleidsmakers die de mondiale ontwikkelingen niet op de voet blijven volgen, gaan de boot missen en zullen zich vooral bezigheden met de verkoop van aardappelen, uien en prefab-woningen (die niet geschikt zijn voor Suriname). Hun geestelijke bagage is te gering om met een echte ontwikkelingsvisie voor de dag te komen.
Dure benzineprijs in Suriname                                                                                                                                                       
Als Nickeriaan ga ik regelmatig naar mijn geboortedistrict Nickerie. Ruim een maand terug was ik weer voor een familiebezoek in mijn geboortedistrict. Ik heb ruim 50 liters ongelode (unleaded) benzine gebruikt voor mijn trip (de afstand van Paramaribo naar Nieuw-Nickerie is 237 km). Alleen aan benzine heb ik ongeveer 240 SRD uitgegeven. Ik kon ook met de bus gaan en het zou mij veel minder kosten, maar in Nickerie zou ik geen eigen vervoer hebben. Elke keer wanneer ik ga tanken, denk ik weer terug aan de periode waar we veel minder betaalden voor een liter unleaded. Ik begrijp ook dat de overheid geld nodig heeft om de huishouding draaiende te houden. Wij horen ook vaak dat wij moeten produceren en exporteren en dan hebben wij veel meer. De laatste maanden voert de minister van LVV een zware propaganda voor LVV. De agrariërs (rijst-, groente- en veeboeren) worden continu getraind. Op de begroting  van LVV is er aardig wat geld opgebracht voor trainingen en dat wordt nu flink aangepakt. De minister die verantwoordelijk is voor het agrarisch beleid in Suriname, zwijgt in alle talen om over de benzineprijzen te praten voor de agrarische sector. In het parlement is hij te vergelijken met “Willem de Zwijger”. Hij heeft het er steeds over dat Suriname de agrarische schuur van het Caribische Gebied moet worden. De benzineprijs is een belangrijk component van de productiekosten. Met deze hoge benzineprijzen  worden de productiekosten omhoog gestuwd en het brengt onze concurrentiepositie in gevaar. Ik ben op het internet gaan kijken. In onderstaande tabel kunnen de lezers de benzineprijzen van enkele landen in de regio volgen.

                              Super benzine            Dieselprijs
Land Super benzine (Gallon=USD) Prijs per liter Een liter in SRD Land 1 Gallon = US$ Prijs per  liter
Suriname SRD=4.95 Suriname SRD=4.91
Guyana US$ = 4.07 US$=1.07 SRD=3.58 Guyana US$=3.93 SRD=3.45
Venezuela US$ = 0.34 US$=0.09 SRD=0.30 Venezuela US$=0.24 SRD=0.20
Ecuador US$ = 1.94 US$=0.51 SRD=1.71 Ecuador US$=1.43 SRD=1.27
VS US$ = 3.34 US$=0.80 SRD= 2.68 VS US$=3.92 SRD=3.45
Brazilië US$ = 5.05 US$=1.33 SRD=4.45 Brazilië US$=4.12 SRD=4.08
Aruba US$ = 4.40 US$=1.16 SRD=3.89 Aruba US$=4.47 SRD=3.95
Bolivia US$ =2.98 US$=0.88 SRD=2.95 Bolivia US$=2.61 SRD=2.27

Een Amerikaanse gallon is = 3.785 liter (afgerond 3.8 liter); Een Amerikaanse dollar is SRD 3.35.
Enkele Europese landen en ook enkele landen van Zuid-Amerika hebben heel hoge benzineprijzen, maar  Suriname kan de benzineprijzen verlagen naar het niveau van Guyana of VS, omdat wij nu voldoende geld binnenkrijgen uit de olie- en goudsector.
Surinamers zijn brave burgers
Enkele jaren terug had de regering Venetiaan/Sardjoe de benzineprijs verhoogd van SRD 2.00 naar SRD 2.50. De automobilisten, de buschauffeurs, productiebedrijven en die meneer met zijn “middagverhaaltjes op de radio en ook op Waakhond”, waren niet te spreken. Intussen is de benzineprijs vandaag de dag naar het niveau van SRD 5.07 per liter gebracht. Dat is weer een heel grote sprong omhoog. Dit in tegenstelling tot de trend op de wereldmarkt waar de prijs omlaag gaat. De burgers houden zich toch heel rustig. In de Verenigde Staten betalen de consumenten SRD 2.68 per liter. In Suriname betalen wij bijna SRD 5.00.  Als brave burgers houden wij ons heel koel; de PLO-leden vinden alles fijn. De subsidie die de bushouders krijgen, kan nooit toereikend zijn, maar de leden vinden dat de voorzitter van de PLO een heel goede job doet.  Elke dag horen wij hoe goed het gaat met de Republiek Suriname. De “grote meneer van Info Act” nodigt mensen uit die een heel positief beeld van de  Surinaamse economie schetsen. Ondanks al die mooie verhalen  betalen wij veel meer voor onze benzine dan de mensen in bijv. de VS, Guyana, Brazilië,Venezuela, Equador, Aruba en Bolivia.
Rijstboeren worden zoet gehouden met ruimels    
De rijstboeren krijgen een kleine ondersteuning van SRD 130.00 per ha ingezaaid areaal (in geld uitgedrukt krijgen alle rijstboeren van Nickerie, Saramacca en Coronie ongeveer SRD 3 miljoen). De rijstboeren zijn niet in een hoerastemming. In de afgelopen 2.5 jaar (25 mei 2010 tot heden) hebben de rijstboeren 5 keren ingezaaid en geoogst. Een eenvoudige rekensom leert ons dat er per seizoen gemiddeld 25.000 ha ingezaaid is. Per ha consumeert de rijstbouw 165 liter diesel (bron: SPBA). De dieselprijs is vanaf 25 mei 2010 extra verhoogd met ongeveer SRD 2.00. In geld uitgedrukt betalen de rijstboeren per ha (165 x SRD 2,00)= SRD 330 extra per ha. Per seizoen hebben de boeren extra betaald aan diesel 25.000 x SRD 330 = SRD 8.250.000,00. In 5 seizoenen is dat geworden 5 x SRD 8.250.000 = SRD 41.250.000,00 (meer dan 41 miljoen SRD). De rijstboeren hebben in 2.5 jaar ruim 41 miljoen SRD extra betaald aan benzine (diesel) en nu krijgen zij van de overheid een ‘lekkers’ (kruimels) van 3 miljoen SRD terug. Wat een lachertje met deze ondersteuning. De rijstboeren worden in hun eigen vet gebakken.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: