Racisme in de voetballerij; weg ermee!

Dani Alves heeft zijn gal gespuugd na de oerwoudgeluiden die de aanhang van de Koninklijke naar zijn hoofd slingerde. Hij stelt duidelijk dat het in Spanje een verloren strijd is. Ook in het mooie ‘s Hertogenbosch  in Nederland werd AZ speler Jozy Altidore getrakteerd op een originele vertoning van het theaterstuk’ Hollandse xenofobie’. In Italië is racisme net pasta en spaghetti; alledaags dus. Ik hoorde Srananmans hun afkeuring uitspreken over dit walgelijk verschijnsel. Ik moest er wel om lachen omdat naar mijn ervaring wij een van het meest racistische supportersarsenaal hebben in de wereld. Kijk maar naar wat er op de tribunes gezegd en geschreeuwd wordt. Ik sprak laatst nog kort over dit verschijnsel met een parlementslid. Het ging over hoe bepaalde bevolkingsgroepen er ernstig van langs krijgen. Om eerlijk te zijn is dat een van de redenen waarom ik topsectie-voetbal vermijd. Wie wil nou iets weten over zijn of haar moeders onderstel of carrosserie of het nou een Toyota is of Porsche. Zelfs bij damesvoetbal heb ik scheldkanonnades gehoord en onderlinge vechtpartijen gezien en dat vlak na een kerkdienst. Heeft een match-commissioner ooit een rapport opgemaakt omtrent racisme binnen en langs de lijnen? Heeft een arbiter ooit een wedstrijd stilgelegd wegens bigotry gedrag van mensen op of naast de voetbalvelden? Ik weet het niet. Echter is het overduidelijk dat de SVB in deze geen beleid heeft. Dat is te merken aan het gedrag op de tribunes. Kijk maar eens hoe bepaalde supporters andersgekleurden uitschelden en vernederen. En het ergste is dat een stokoude gefrustreerde, een zogenaamde media-deskundige uit Commewijne, ons wil komen uitleggen wat landsbelang inhoudt. Ook hij heeft zich vaker in mijn bijzijn racistisch uitgelaten. Misschien moeten we hem eens verrassen met een abonnement op Fox News. Dan zal hij zien hoe Obama dagelijks ernstig beledigd wordt. Ik word gek van al die dorpsidioten in dit land. Wij hebben te maken met wat heet geaccepteerd racisme, vandaar dat het velen niet opvalt; het valt pas op wanneer u in het buitenland bent, want dan bent u een minderheid. De nieuwe voorzitter van de SVB moet hierop beleid ontwikkelen. Aan voetbalverenigingen moet duidelijk worden gemaakt dat zij verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun supporters en bij overtredingen moet er een boete op staan. Een paar duizend SRD minder in de kas en voila daarop volgt gegarandeerd gedragsverbetering. Ook zou Sport- & Jeugdzaken hierop moeten inspelen. Als een van de voorwaarden in haar projecten moeten zij opnemen dat geen enkele vorm van racisme geaccepteerd gaat worden anders gaat de stekker eruit. Kijk, laatstelijk nog heb ik meegemaakt hoe dom voetballers kunnen zijn. Ik reed richting huis over de Magentakanaalweg waar Boma Star haar thuishaven heeft. Voor mij stopte op de rijbaan een auto voor het sportcomplex die gereed was voor de sloop. Men bleef maar stilstaan op de rijbaan; toen ging de bestuurde zonder richting te geven naar rechts om weer de rijbaan op te komen; hij stopte weer; ik toeterde en zei er wat van. Twee jongens stapten met voetbalschoenen in de hand uit. Ik kreeg een racistische scheldkanonnade naar m’n kop geworpen. Ik moest lachen want als ze werkelijk voetballers zijn van Boma Star, spelen die ook voor een MPP Koeli! Het is maar te hopen dat de nieuwe voorzitter van de SVB komt met innovatief beleid en meer communiceert met het publiek. Er moet een frisse wind gaan waaien zegt men vaak, maar bij de SVB gaat een frisse wind alleen niet helpen, wij hebben een tyfoon nodig om de boel daar schoon te vegen. Hopelijk worden dan ook die fossielen, om de woorden van Guillermo Samson te gebruiken, meegezogen. Hopelijk komt er nu wel een man of vrouw die respect kan afdwingen door hard doch fair te zijn.
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: